Ficatul nostru are peste 500 de funcții care vă mențin în viață și sănătos, așa că merită îngrijire și multă atenție. În timp ce ficatul conține întotdeauna o cantitate mică de grăsime, anumite alegeri legate de stilul de viață pot duce la acumularea unei cantități prea mari de grăsime hepatică, ceea ce poate duce la posibile leziuni hepatice sau la alte probleme.
Potrivit Johns Hopkins, puteți avea exces de grăsime în ficat, dar nu înseamnă neapărat că există o afectare a ficatului. Cu toate acestea, excesul de grăsime în ficat în timp poate duce la inflamații și la deteriorarea celulelor, ceea ce poate fi foarte grav.
Ce cauzează grăsimea hepatică și ce să faci să scapi de grăsimea de pe ficat?
Lucruri precum o dietă bogată în grăsimi, diabetul de tip 2, colesterolul ridicat și consumul excesiv de alcool, toate acestea pot cauza prea multă grăsime hepatică. Pentru a afla mai multe despre prevenirea acestui lucru, am discutat cu câțiva dieteticieni despre sfaturile lor cu privire la cele mai bune obiceiuri de băutură pentru a reduce grăsimea hepatică.
1. Limitați băuturile cu adaos de zaharuri
"Consumul de prea mult zahăr poate duce la producerea de mai multă grăsime în ficat. Citirea etichetei nutriționale îi poate ajuta pe oameni să navigheze dacă o băutură are sau nu zaharuri adăugate", spune Lauren Manaker, MS, RDN, autorul cărții The First Time Mom's Pregnancy Cookbook și Fueling Male Fertility.
Nu numai că prea mult zahăr adăugat poate duce la mai multă grăsime hepatică sau la afectarea ficatului în timp, dar studiile descoperă că poate avea un impact și asupra vindecării tale. Un studiu a constatat că dietele mai bogate în zahăr adăugat sunt cunoscute pentru a încetini procesul de recuperare a persoanelor care aveau deja leziuni hepatice, în special din cauza bolii ficatului gras non-alcoolic.
2. Limitați-vă consumul de alcool
"Consumul prea mare de alcool poate duce, de asemenea, la acumularea de grăsime în ficat. În timp ce o băutură ocazională pare să fie în regulă, consumul excesiv de alcool trebuie evitat", spune Manaker.
Atunci când se analizează cele două tipuri de boli ale ficatului gras, este de așteptat ca consumul excesiv de alcool să fie una dintre principalele cauze ale bolii ficatului gras alcoolic. Dar studiile au descoperit că și consumul excesiv de alcool poate avea un impact asupra șanselor de boală hepatică grasă non-alcoolică.
3. Adaugă broccoli în smoothie-urile tale
Protejarea ficatului tău nu trebuie să se rezume doar la limitarea anumitor băuturi. Poate fi vorba și despre încorporarea anumitor alimente și băuturi sănătoase în dieta ta zilnică. Iar una dintre modalitățile prin care poți face acest lucru este prepararea unui smoothie cu ingrediente sănătoase pentru ficat, precum broccoli!
"Broccoli conține un compus numit indol care poate ajuta la reducerea grăsimii hepatice. Adăugarea de broccoli congelat în formă de rachiu la smoothie-uri poate fi o modalitate simplă de a vă spori aportul acestui legumă cruciferă", spune Manaker.
4. Evitați prea multe băuturi energizante
Așa cum am menționat mai devreme, prea mult zahăr adăugat poate avea un impact asupra nivelului de grăsime din ficat în timp. Și unul dintre modurile viclene prin care oamenii exagerează cu consumul de calorii din zahăr este cu băuturile energizante.
"Un obicei de băut care poate contribui la boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este consumul excesiv de băuturi energizante. Oamenii beau adesea băuturi energizante pentru impulsul pe care li-l oferă, dar nu realizează întotdeauna cât de mult zahăr adăugat conțin. Cele mai importante mărci de băuturi energizante pot avea aproximativ 27-28 de grame de zahăr per cutie, astfel că o opțiune mai sănătoasă ar fi să alegeți varietăți cu conținut mai scăzut de zahăr sau să beți cafea sau ceai neîndulcit sau ușor îndulcit pentru a vă stimula cofeina", spune Stephanie Wells, MS, RD.
5. Renunță la cură de sucuri
Sucurile de fructe pot fi, de asemenea, pline de zaharuri, chiar dacă zaharurile sunt naturale. În timp ce o cură de sucuri poate să nu aibă problema de a oferi prea mult zahăr "adăugat", aceasta poate oferi totuși o doză mare de zaharuri fără fibre sau proteine care să ajute la încetinirea digestiei lor.
"Curățările cu sucuri, în special cele cu multe fructe, sunt majoritar fructoză. Atunci când prea multă fructoză copleșește ficatul, acesta o transformă în grăsime. Consumul unor cantități excesive de fructoză poate duce la dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic", spune Whitney Stuart, MS, RDN, CDCES, dietetician și educator în diabet pentru Whitness Nutrition. Deoarece sucurile nu folosesc coaja fructului - unde se află o mare parte din fibrele sale - Stuart spune că este ușor ca glicemia să crească în timp ce faceți o cură de sucuri, ceea ce poate "promova rezistența la insulină", potrivit Eatthis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.