Legea malpraxisului. Rafila: Dezincriminarea actului medical. Să plătească un medic între 1.000 - 1.500 euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Legea malpraxisului - Foto: Freepick @krakenimages.com
Legea malpraxisului - Foto: Freepick @krakenimages.com

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre legea malpraxisului și spune că "e nevoie de o iniţiativă serioasă, fără legătură cu interesul companiilor de asigurări".

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că este nevoie de modificare a legii malpraxisului "care să nu fie legată de interesul companiilor de asigurări".

Aflat la Bistrița, în cadrul conferinţei naţionale "Modele de bună practică în administrarea spitalelor. Rolul autorităţilor locale", Alexandru Rafila spune că primele de asigurare mari ar putea să blocheze dreptul de liberă practică profesională.

"Noi discutăm, există diverse iniţiative ale unor organizaţii profesionale, ale unor parlamentari, să schimbăm legea malpraxisului şi care se focalizează pe un singur lucru: dezincriminarea actului medical şi plata de către personalul sanitar a unor prime de asigurare care vor deveni împovărătoare", a declarat Alexandru Rafila.

Mai mult, Alexandru Rafila a spus că: "nu cred că asta este soluţia, să plătească un medic între 1.000 şi 1.500 de euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis, ca să fie exonerat de răspundere penală. Care nu poate, de fapt, să îl exonereze, pentru că orice om din ţara asta are dreptul să îşi facă o plângere penală, chiar dacă în legea malpraxisului scrie ceva sau scrie altceva.

Este dreptul lui constituţional, nu poţi să i-l iei. Mai mult, mecanismul care este propus în momentul de faţă de gânditorii care lucrează la această lege a malpraxisului este aşa: plăteşti o primă acoperitoare, dar, dacă ai făcut ceva care ţine de domeniul malpraxisului, asiguratorul vine anul viitor şi îţi triplează prima de asigurare".

"Vom ajunge într-o situaţie în care dreptul de liberă practică profesională va fi blocat de sumele foarte mari pe care personalul medical ar trebui să le plătească ca prime de asigurare. Ori, eu, personal, nu sunt de acord", a mai spus Alexandru Rafila.

"Eu lucrez pentru ca, pe de o parte, pacienţii să fie mulţumiţi de actul medical, iar personalul medical să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă şi fără anumite presiuni"



Ministrul Sănătăţii a adăugat că este nevoie de o iniţiativă serioasă în privinţa modificării acestei legi,"care să nu fie legată de interesul companiilor de asigurări".

"Pentru că eu nu lucrez pentru companiile de asigurări, eu lucrez pentru ca, pe de o parte, pacienţii să fie mulţumiţi de actul medical, iar personalul medical să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă şi fără anumite presiuni care ar putea să ducă la medicina defensivă", a mai spus Alexandru Rafila.

Nu în ultimul rând, ministrul Sănătății spune că este nevoie de o comunicare permanentă cu pacientul, dar şi de o trasabilitate a acestei informări, care să fie asumată atât de cadrele medicale, cât şi de beneficiarul serviciilor spitaliceşti.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel