Legea ”dreptului la uitare”, la pixul lui Iohannis. Intră in vigoare la 2 luni de la publicarea în Monitorul Oficial

Sonia Baciu |
Data publicării:
legea dreptului la uitare. FOTO Agerpres
legea dreptului la uitare. FOTO Agerpres

Legea ”dreptului la uitare”, proiect inițiat de Nicoleta Pauliuc a trecut, în unanimitate, de Camera Deputaților.

Legea ”dreptului la uitare”, proiect inițiat de Nicoleta Pauliuc a trecut, miercuri, de Camera Deputaților cu unanimitate de voturi, notează Agerpres.

Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea în lege a unui nou capitol, intitulat ”dreptul de a fi uitat” al supravieţuitorului de cancer.

"Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic", prevede proiectul, iniţiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Potrivit proiectului, ”distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare”.

”În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective.

La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (...) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, mai prevede actul normativ.

Legea intră în vigoare la 60 de zile de la publicare

Actul normativ va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect, ce urmează să ajungă la Cotroceni, pentru promulgare.

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a declarat, marţi, la dezbaterea pe articole a proiectului, că ”pentru prima oară în 30 de ani, Parlamentul a înţeles cât de important este să se aplece asupra celor diagnosticaţi cu cancer”.

”Pentru fiecare dintre noi, în momentul în care spui 100.000, sunt cifre care produc fiori. Astăzi, în România, la fiecare 5 minute un român este diagnosticat cu cancer. (...)

Dar astăzi vorbim despre vindecări, despre cei care au reuşit să treacă linia de sosire, vorbim despre supravieţuitori, vorbim despre problemele pe care le au aceştia, după ce diagnosticul sau după ce medicina le spune că sunt vindecaţi, că sunt oameni care îşi pot duce mai departe o viaţă normală.

Proiectul meu de lege - intitulat sugestiv Dreptul la uitare - le dă posibilitatea foştilor diagnosticaţi cu cancer ca, după o perioadă de 7 ani, să îşi poată duce o viaţă normală, aşa cum o duce şi cel care nu a cunoscut niciodată în viaţa lui această tristă experienţă", a declarat senatoarea.

Pe lângă această lege, atât de importantă pentru supraviețuitorii de cancer, Nicoleta Pauliuc a mai inițiat alte două legi, pe tema sănătății: Ziua supraviețuitorului de cancer, zi ce va fi sărbătorită în fiecare duminică din luna iunie, începând din acest an, și legea care prevede ca aparținătorul să își poată lua zi de concediu medical în fiecare an, 45 de zile, pentru a fi alături de pacientul cu cancer.

Vezi și: "Dreptul la uitare", LEGEA care taie discriminarea pacienților. Irimia: Cancerul e tratabil! Eu, cu DOUĂ forme de cancer, operate, descoperite la timp

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel