Lege care interzice reclama la laptele praf, biberoane și alte produse. Proiect

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bebeluși, alimentație
Bebeluși, alimentație

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Lege care interzice tot ce înseamnă reclamă și promovare pentru laptele praf sau orice fel de înlocuitori de lapte matern, ba chiar și pentru la biberoane și tetine. Adio samplinguri, donații și promoții, amenzile urcă până la 100.000 de lei. 

Noul actul normativ pus în dezbatere publică până în februarie pe site-ul Ministerului Sănătății, care armonizează legislația româneasacă cu cea a UE, va tăia practic reclama agresivă la produsele care înlocuiesc laptele matern, un exemplu fiind laptele praf, precum și practicile aferente acestora, inclusiv furnizarea de informații consistente, obiective și accesibile, într-o formă adecvată publicului, favorizând creșterea ratei alăptării, îmbunătățirea nutriției copilului și scăderea riscului de apariție a obezității. „Vor fi ameliorate astfel importante probleme de sănătate publică", susțin inițiatorii legii.

Sub controlul strict al Ministerului

Legea se aplică pentru următoarele produse, denumite în continuare produse vizate: înlocuitorii laptelui matern, destinați alimentației sugarilor; orice aliment lichid, semisolid sau solid destinat nutriției sugarilor în primele 6 luni de viață sau fortifianți ai laptelui matern; biberoane, tetine. Ea, însă, nu se aplică alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale.

Noua lege prevede că „orice fel de acțiuni de informare, educare, comunicare, inclusiv campanii de informare, educare, comunicare sau simpla tipărire și distribuire de materialele de informare, educare, comunicare, referitoare la nutriția sugarilor, pot fi organizate și desfășurate numai cu avizul Ministerului Sănătății. Avizul trebuie solicitat de către inițiatorul acțiunii de informare, educare, comunicare, cu cel puțin 2 luni de zile înaintea datei de începere a acesteia. Data de începere și de finalizare se va comunica Ministerului Sănătății prin cererea de avizare".

Nu au voie să promoveze, să dea eșantioane sau cadouri

Prin noul act normativ, este interzică „plasarea, reclama și orice altă formă de promovare a produselor vizate către public". Totodată, „este interzis operatorilor din sectorul alimentar să realizeze activități de reclamă a produselor vizate la punctele sau structurile de vânzare, precum și orice acțiuni de promovare a produselor vizate la nivelul comerțului cu amănuntul sau alte activități cu privire la oferte speciale, cupoane de reducere, loterii publicitare, vânzări speciale, vânzări cuplate, premii, cadouri, pachete promoționale, etalări speciale la vânzare, distribuire de mostre sau orice alte practici asemănătoare".

Mai mult, este interzisă „realizarea de activități de reclamă și orice alte acțiuni de promovare a produselor vizate atât de către vânzători direcți, cât și cu ocazia vânzării la distanță a produselor" și „este interzis ca vânzările de soldare ori de lichidare să fie precedate sau însoțite de publicitate.

Nu au voie să contacteze gravidele și familiile acestora

De asemenea, este interzisă folosirea de către operatorii din sectorul alimentar a reducerilor de preț precum și oricăror altor politici ori practici comerciale sau de stabilire a prețurilor ca mecanisme ori obiect al reclamei, publicității sau promovării produselor vizate.

Va fi interzisă și oferirea, distribuirea sau furnizarea de mostre a produselor vizate ori oferirea de cadouri de către operatorii din sistemul alimentar, direct sau indirect, către public în scopul promovării produselor respective.

Mai mult, noile reglementări interzic personalului de marketing „să contacteze, direct sau indirect, gravidele, mamele de sugari, membrii ai familiilor acestora ori personalul din sistemul de sănătate".

Nu mai sunt primiți în spitale și clinici

Este interzisă și folosirea sistemului de sănătate, cu ocazia unor întruniri sau manifestări științifice medicale, sau a vreunei locații a vreunui spațiu oferite de aceasta în scopul plasării de produse vizate, reclame sau pentru realizarea oricărui tip de promovare a produselor vizate cu excepția transmiterii de informații cu conținut medical.

În cadrul sistemului de sănătate, operatorilor din sectorul alimentar le este interzis să ofere ori să pună la dispoziția personalului din sistemul de sănătate, gravidelor, mamelor de sugari ori membrilor familiilor acestora, indiferent cu ce titlu și în ce mod, produsele vizate

Vânzările cu preț redus, donațiile, sponsorizările, precum și orice transmiteri cu titlu oneros ori cu titlu gratuit de produse vizate, din partea operatorilor din sectorul alimentar, către sistemul de sănătate sau către instituțiile sociale de protecție a copilului, direct sau indirect, se fac numai în limita necesarului și exclusiv pentru copiii care nu pot beneficia de lapte matern care sunt în evidența și în grija acestora, arată noua Lege.

Mostre doar în scopuri științifice

Mostrele de produse vizate pot fi furnizate entităților din cadrul sistemului de sănătate numai la cererea acestora și doar în limita necesarului pentru studii, cercetări sau evaluări profesionale la nivel instituțional. În situația introducerii pe piață a unui nou tip de produs vizat, personalul din sistemul de sănătate poate solicita 1-2 mostre pentru evaluare.

Este interzisă transmiterea cu titlu gratuit, oferirea sau furnizarea de mostre a produselor vizate ori cadouri care să promoveze produsele vizate sau să facă reclamă la acestea către gravide, mame de sugari, membrii familiilor acestora ori către populație de către personalul din sistemul de sănătate, direct sau indirect, sau de către operatorii din sectorul alimentar de produse vizate prin intermediul sistemului de sănătate.

Încălcarea acestor reglementări va însemna amenzi serioase: de la 500 lei la 1.000 lei în cazul faptelor săvârșite de către persoanele fizice, și de la 5.000 lei la 100.000 lei în cazul faptelor săvârșite de persoane juridice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel