Legătura surprinzătoare dintre sensibilitatea alimentară și bolile cardiovasculare. Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
sensibilitatea alimentara Foto: Freepik
sensibilitatea alimentara Foto: Freepik

Descoperă legătura între sensibilitatea alimentară și riscul crescut de boli cardiovasculare, subliniind importanța gestionării adecvate a alergiilor pentru sănătatea inimii.

Un nou studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology a descoperit că persoanele cu sensibilitate alimentară sau alergie la lactate pot crește riscul de boli cardiovasculare.

Studiul, care a analizat două studii longitudinale, a constatat că persoanele care produceau anticorpi de imunoglobulină E (IgE) atunci când consumau lapte de vacă și alte alimente prezentau un risc semnificativ mai mare de deces cardiovascular. Acest lucru a rămas valabil chiar și atunci când au fost luați în considerare factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi fumatul, hipertensiunea arterială și diabetul.

Cu toate acestea, studiul nu a dovedit că alergiile la produsele lactate cauzează apariția evenimentelor cardiovasculare, ci a arătat mai degrabă un risc crescut. Datele provin din studii observaționale și arată o corelație, dar nu a fost stabilită o cauzalitate. Studiul sugerează că persoanele cu sensibilitate la lactate pot lua măsuri pentru a evita riscul cardiovascular.

Efecteel sensibilității alimentare asupra inimii

Reacțiile alergice pot afecta sistemul cardiovascular, dar asocierea dintre anticorpii IgE și bolile cardiovasculare este mai puternică în cazul celor care consumă în mod regulat alergeni alimentari. Aceste reacții implică răspunsul sistemului imunitar, care eliberează substanțe precum histaminele și citokinele.

Inflamația cronică este un factor recunoscut în dezvoltarea și progresia bolilor cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza. Prezența anticorpilor IgE la alergeni alimentari comuni este asociată cu un risc crescut de mortalitate cardiovasculară.

Mecanismul exact rămâne neclar, dar este plauzibil ca răspunsul inflamator cronic declanșat de reacțiile alergice să contribuie la procesele inflamatorii care stau la baza bolilor cardiace.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi căile specifice prin care reacțiile alergice ar putea avea un impact asupra sănătății cardiovasculare. Descoperirile lui Corrine Keet, primul autor al lucrării și profesor de pediatrie la University of North Carolina, contestă înțelegerea convențională a alergiilor ca sisteme izolate și sugerează implicații sistemice care se extind la sănătatea cardiovasculară.

Din perspectiva cardiologiei, este important să recunoaștem acest domeniu de studiu în evoluție și să subliniem necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin mecanismele care stau la baza și potențialele implicații clinice pentru persoanele cu alergii.

Vezi și: Cât de des să faci exerciții fizice. Importanța recuperării și a diversității în rutina ta de fitness

Foto: Freepik @julijadm

Diferența dintre sensibilitatea alimentară și alergia alimentară

Sensibilitatea alimentară și alergiile alimentare sunt concepte distincte, anticorpii IgE fiind produși de sistemul imunitar atunci când este expus la o substanță. În timp ce aproximativ 15% dintre adulții americani au IgE la alergeni alimentari comuni, nu toți cei care produc IgE la alimente experimentează o reacție alergică.

Constatările studiului sunt cele mai relevante pentru cei care nu au fost diagnosticați cu alergii alimentare.

Asocierea dintre alimente și decesul cardiovascular s-a întărit atunci când a fost exclusă de la cei care au evitat alimentele respective. În prezent, gândirea standard a alergologilor este că, chiar dacă oamenii au IgE la alimente, este în regulă să mănânce acele alimente dacă nu experimentează simptome alergice. Constatările ridică întrebări cu privire la faptul dacă căile alergiei alimentare sunt importante în bolile de inimă.

Citește și: Dieta bazată pe plante, o unealtă împotriva cancerului de prostată. Alimentele care încetinesc progresia

Modul în care persoanele cu alergii pot stimula sănătatea inimii

Cercetătorii nu recomandă ca toată lumea să se supună unor teste alimentare sau să modifice sfaturile medicului privind IgE specifice alimentelor, din cauza lipsei unei corelații clare între cele două. Sfatul actual este de a consuma alimente dacă simptomele nu indică alergii alimentare.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege relația de cauzalitate dintre IgE specifice alimentelor și bolile cardiovasculare.

Persoanele cu sensibilități alimentare ar trebui să acorde prioritate sănătății lor cardiace generale prin măsuri legate de stilul de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă pentru inimă, activitate fizică regulată și gestionarea bolilor cardiovasculare preexistente.

Monitorizarea și gestionarea alergiilor ar trebui să fie integrate în asistența medicală de rutină, iar pentru persoanele cu alergii cunoscute se recomandă o abordare holistică care să ia în considerare atât gestionarea alergiilor, cât și sănătatea cardiovasculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel