Legătura neașteptată între tensiunea arterială și migrene la femei. Ce spun studiile recente

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
migrena tensiune arteriala Foto: Freepik
migrena tensiune arteriala Foto: Freepik

Femeile cu hipertensiune arterială pot fi mai susceptibile de a dezvolta migrene, subliniind importanța monitorizării sănătății cardiovasculare pentru prevenirea acestor dureri debilitante.

Vezi și: 10 cele mai sănătoase legume rădăcinoase. Cum să incluzi aceste superalimente în mesele tale

Un studiu la care au participat peste 7 000 de bărbați și femei a descoperit un risc ușor mai mare de migrenă la femeile cu tensiune arterială ridicată. Studiul, finanțat de Consiliul de Cercetare Olandez și publicat în Neurology, a constatat că presiunea diastolică ridicată, atunci când inima se odihnește între bătăi, a fost legată de un risc ușor mai mare de migrenă la femei.

În timp ce multe studii au examinat rolul migrenei în accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și bolile de inimă, puține au analizat efectul invers. Experții sugerează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a examina orice legături concrete între sănătatea cardiovasculară și migrenă.

Autorul studiului, Antoinette Maassen van den Brink, de la Erasmus MC University Medical Center din Rotterdam, a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre migrenă și sănătatea cardiovasculară.

Femeile cu hipertensiune arterială sunt mai susceptibile de a dezvolta migrenă

Studiul, la care au participat 7 266 de bărbați și femei, a constatat că femeile cu o tensiune arterială diastolică mai mare aveau cu 16% mai multe șanse să dezvolte migrene, după ajustarea în funcție de diverși factori de risc și niveluri de educație.

Studiul nu a găsit nicio legătură între migrene și problemele cardiovasculare la participanții de sex masculin și nicio legătură cu tensiunea arterială sistolică, care este presiunea maximă din artere în timpul bătăilor inimii. Acest lucru sugerează că o constricție a vaselor de sânge mici este mai mult asociată cu migrena decât orice funcție redusă a vaselor de sânge mai mari.

Neurologul consultant Steven Allder, a confirmat că studiul susține teoria conform căreia migrenele sunt asociate cu reducerea funcției vaselor mici de sânge.

Acesta a susținut că legătura dintre tensiunea arterială diastolică mai ridicată și migrene contrastează cu lipsa de asociere constatată în cazul tensiunii arteriale sistolice, care indică mai degrabă funcția vaselor mari. Această teorie se aliniază cu alte cercetări care sugerează că migrenele implică modificări ale microvasculaturii creierului.

Citește și: Primele semne ale nivelului ridicat de colesterol. Cheia pentru controlul colesterolului și a sănătății cardiovasculare

Foto: Freepik @photoroyalty

Legătura dintre tensiunea arterială și migrene

Un studiu realizat de Chen-Han Chen, la MemorialCare Saddleback Medical Center, nu a găsit o asociere clară între tensiunea arterială și migrene. Studiul a examinat relația dintre mai mulți factori de risc cardiovascular și apariția migrenelor, dar nu a găsit o asociere clară.

Chen-Han Chen a susținut că factorii tradiționali de risc cardiovascular nu contribuie la apariția migrenelor, așa cum s-a speculat anterior. Deși studiul a găsit o asociere specifică între tensiunea arterială diastolică ridicată și migrenele la femei, datele nu susțin o legătură solidă între tensiunea arterială și migrene. Chen a subliniat că legătura dintre factorii de risc cardiovascular și migrene rămâne neclară.

Un studiu publicat în Neurological Sciences în 2022 a constatat că prevalența globală a migrenei este de 20,7% la femei și de 9,7% la bărbați, posibil din cauza diferențelor hormonale, structurii creierului, polimorfismelor genetice și căilor neuronale.

Maassen van den Brink a atribuit lipsa unei legături între riscurile cardiovasculare și apariția migrenei la bărbați numărului mai mic de participanți de sex masculin la studiu. Chen și Allder au sugerat că diferențele hormonale ar putea influența reglarea tensiunii arteriale și apariția migrenei și că diferențele de gen în stilul de viață, comportamentul și răspunsul la factorii de risc cardiovascular ar putea juca, de asemenea, un rol.

Chen a sugerat că disparitatea rezultatelor între sexe este legată de prevalența generală mai scăzută a migrenelor la bărbați, ceea ce face ca studiul să nu fie suficient de puternic pentru a detecta o potențială asociere.

Acesta a sugerat, de asemenea, că teoria conform căreia disfuncția vaselor mici de sânge/microvasculară este legată de apariția migrenelor ar fi susținută de descoperirea unei legături între presiunea diastolică ridicată și migrenele la femei. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a elucida mecanismul din spatele unei astfel de legături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel