Legătura esențială dintre tiroidă, colesterol și boala cardiacă ischemică. Dr. Ruxandra Dobrescu: Contribuie la ateroscleroză. Duce la boala cardiacă ischemică, infarct, AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
tiroida - FOTO: Freepik
tiroida - FOTO: Freepik

Această boală ignorată, fără simptome foarte evidente, duce la formarea plăcilor de aterom, lucru care poate provoca boală cardiacă ischemică, infarct sau AVC.

Vezi și: Studiu Oxford: Paracetamolul, noua terapie pentru migrene

Legătura dintre tiroidă și sănătatea cardiovasculară poate fi mai strânsă decât ne-am imagina. În timp ce hormonii tiroidieni își joacă rolul esențial în metabolism, un simplu dezechilibru hormonal poate transforma colesterolul dintr-un aliat al sănătății într-un inamic al inimii. 

Hormonii tiroidieni joacă un rol esențial în funcționarea metabolismului, influențând în mod direct nivelurile de colesterol din organism. Studiile recente subliniază legătura strânsă dintre tiroidă și sănătatea cardiovasculară, evidențiind impactul hipotiroidismului asupra riscurilor de boală cardiacă ischemică.

Hormonii tiroidieni, rol

Dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, arată că persoanele care suferă de hipotiroidism se confruntă adesea cu un nivel crescut de colesterol, în special al LDL, sau colesterolul "rău".

Acest lucru este din cauza deficitului de hormoni tiroidieni, care are ca rezultat o metabolizare deficitară a colesterolului. De-a lungul timpului, un hipotiroidism netratat poate contribui la ateroscleroză, adică la depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge, ceea ce crește riscul de infarct și accident vascular cerebral.

"Știați că există o legătură foarte importantă între tiroida noastră, colesterol și boala cardiacă ischemică?  Ei bine, da! Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru buna funcționare a metabolismelor în general, inclusiv a metabolismului colesterolului. La persoanele cu hipotiroidism, adică cu un deficit de hormoni tiroidieni, colesterolul este în general mare, mai ales LDL colesterolul (adică colesterolul "rău"), dar și trigliceridele, uneori.

Un hipotiroidism netratat contribuie în timp la ateroscleroză (adică la depunerea colesterolului pe vasele de sânge), ceea ce duce, cum spuneam ieri, la boala cardiacă ischemică, risc de infarct și de accident vascular", a explicat dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Anticoagulantele, administrate și înaintea intervențiilor minore. Dr. Gabriel Tatu Chițoiu: NU mai cereţi cardiologilor. Recomandările sunt clare

Tiroida - FOTO: Freepik@mdsohanart

De ce crește colesterolul

Dr. Dobrescu atrage atenția asupra faptului că există multiple cauze pentru un nivel crescut de colesterol.

"Există multe cauze pentru un nivel ridicat de colesterol, inclusiv un stil de viață defectuos, o alimentație nesănătoasă dar și un teren genetic predispozant – există familii în care mulți membri ai familiei au colesterolul ridicat. Este însă important să verificăm și tiroida!", a mai explicat dr. Ruxandra Dobrescu.

Vezi și: Cancerul de vezică urinară, noi descoperiri. Rolul mutațiilor ADN în inițiere și rezistență

Tratarea hipotiroidismului, asociat cu scăderea colesterolului

Tratamentul hipotiroidismului cu hormoni tiroidieni, precum Euthyrox sau Accu-thyrox, poate conduce la o scădere semnificativă a colesterolului. În unele cazuri, această scădere este atât de semnificativă încât devine inutil un tratament separat pentru colesterol. Totuși, dacă nivelul colesterolului rămâne ridicat, este necesar un tratament complementar cu statine.

"Când începem să tratăm hipotirodismul cu hormoni tiroidieni (Euthyrox sau Accu-thyrox) va mai scădea și colesterolul. Uneori scăderea este atât de importantă că nu va mai fi nevoie de tratament pentru colesterol.

Alteori, colesterolul va mai scădea cu tratamentul pentru tiroidă, dar va rămâne încă mare, caz în care va trebui să adăugăm la tratament și medicamente pentru colesterol (statine).

La persoanele cu hipertiroidism, se întâmplă exact invers! Excesul de hormoni tiroidieni duce la un nivel mai mic de colesterol în sânge, care revine apoi la normal după ce tratăm hipertiroidismul.

Uneori, tratamentul corect al hipertiroidiei poate să ducă la demascarea unei dislipidemii – asta nu înseamnă că a crescut colesterolul din cauza tratamentului cu Thyrozol, ci că hipertiroidia ascundea, de fapt, un colesterol mare, care a redevenit evident!", a mai explicat dr. Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel