Deficitul de Vitamina D, asociat cu obezitatea
Conform cercetărilor, obezitatea poate fi asociată cu niveluri scăzute de vitamina D. Persoanele cu IMC-uri mai mari - ceea ce indică un nivel mai mare de grăsimi din corp - tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D în sânge, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Nutrition în 2008. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut, atât pentru diabetul de tip 2, cât și pentru obezitate, potrivit cercetărilor publicate în revista Aging în 2013. Adulții tineri cu un nivel scăzut de vitamina D sunt mai susceptibili să aibă niveluri mai mari de grăsime corporală și să fie mai mici în înălțime decât adulții tineri care au cantități suficiente de vitamina D în corp, notează un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism în 2008. Rezultate studiului sugerează că administrarea suplimentelor de vitamina D nu este legată de creșterea în greutate.
Vitamina D poate limita creșterea în greutate, dar nu ajută la slăbit
Un aport mai mare de vitamina D ar putea contribui, de fapt la limitarea creșterii în greutate la copiii care au o genă asociată obezității, deoarece copiii cu deficiență de vitamina D sunt mai predispuși să aibă IMC mai mari și să crească în greutate, notează un studiu publicat în Diabetes în 2014.
Nivelurile de vitamina D pot afecta debutul obezității prin limitarea creșterii în greutate din cauza unei diete bogate în grăsimi, deși mecanismele exacte pentru limitare nu sunt clare, potrivit unui studiu realizat pe animale, publicat în Journal of Nutritional Biochemistry în 2014. Autorii studiului notează că vitamina D pare să ajute la creșterea metabolismului grăsimilor, care poate fi parțial responsabil pentru efectele benefice ale vitaminei D în limitarea creșterii în greutate.
În unele cazuri, poate favoriza îngrășarea
Cel puțin un studiu arată că vitamina D poate provoca o creștere în greutate - dar numai într-un grup foarte specific. Femeile asiatice care trăiesc la Londra, care au luat suplimente vitamina D în timpul sarcinii au arătat o stare nutrițională îmbunătățită și o creștere în greutate crescută, ceea ce duce la un număr mai mic de copii cu greutate scăzută la naștere în comparație cu femeile care nu au luat suplimente de vitamina D, potrivit unui studiu clasic publicat în British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Deși vitamina D poate fi asociată cu limitarea creșterii în greutate, nu ajută neapărat la pierderea în greutate. Chiar dacă un nivel scăzut de vitamina D poate fi asociat cu obezitatea, administrarea suplimentelor de vitamina D timp de trei luni nu ajută oamenii să slăbească, potrivit unui studiu publicat în Nutriție și Diabet în 2015.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.