Legătura dintre stresul posttraumatic și declinul cognitiv. Ce presupune tratamentul pierderii memoriei cauzată de stresul posttraumatic

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
PTSD memorie Foto: Freepik
PTSD memorie Foto: Freepik

Tulburarea de stres posttraumatic poate afecta grav memoria pe termen scurt și lung, însă tratamentele și schimbările stilului de viață pot ajuta la atenuarea acestui simptom.

Vezi și: Cum funcționează postul intermitent și cine ar trebui să îl evite. Beneficiile și riscurile pentru sănătatea organismului

Tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) este o afecțiune psihică severă care afectează în mod semnificativ bunăstarea emoțională, cognitivă și fizică a unei persoane. Unul dintre cele mai frecvente simptome este pierderea memoriei, care poate afecta semnificativ capacitatea unei persoane de a funcționa în viața de zi cu zi.

Pacienții cu PTSD sunt mai susceptibili de a suferi modificări ale tipurilor de memorie pe termen lung și pe termen scurt. Sunt disponibile opțiuni de tratament pentru a sprijini sănătatea mintală și memoria.

Cum afectează stresul posttraumatic creierul

Structurile creierului joacă un rol semnificativ în simptomele PTSD. Hipervigilența, caracterizată prin hiperactivitate în amigdală, poate duce la o stare constantă de alertă și un răspuns exagerat de tresărire, făcând dificilă relaxarea și somnul persoanelor afectate.

Memoria distorsionată, rezultat al funcționării suboptime a hipocampusului, poate genera amintiri recurente, credințe negative distorsionate și flashback-uri disociative. Creierul de învățare și cel de supraviețuire sunt, de asemenea, implicate în problemele de control al impulsurilor în PTSD.

Modificările gyrusului frontal inferior drept, care este asociat cu reglarea emoțională și inhibarea răspunsurilor, pot explica de ce persoanele cu PTSD se pot angaja brusc în activități cu risc ridicat. Cercetările au arătat că reducerea grosimii corticale în anumite zone ale creierului este legată de dificultățile de control al impulsurilor la persoanele cu PTSD.

De ce PTSD provoacă pierderi de memorie?

PTSD poate cauza pierderea memoriei în două moduri: afectând memoria unei persoane cu privire la evenimentele traumatice, cum ar fi flashback-uri vii sau dificultăți în a-și aminti memoria, și afectând memoria generală, cum ar fi uitarea crescută, scăderea memoriei de lucru și dificultăți cu memoria pe termen scurt și lung.

Trauma poate produce modificări în anumite zone ale creierului legate de răspunsul la stres și memorie, inclusiv amigdala, hipocampul și cortexul prefrontal. Aceste zone sunt esențiale pentru memoria umană, iar PTSD poate afecta formarea memoriei, reamintirea și memoria de lucru.

Relația dintre PTSD și demență este încă în curs de explorare, dar o revizuire din 2019 a constatat că dezvoltarea PTSD la mijlocul vieții (40-60 de ani) a fost asociată cu un risc crescut de demență cu debut tardiv. O meta-analiză din 2020 a constatat, de asemenea, că un diagnostic de PTSD a dus la un risc crescut de a dezvolta demență, de aproximativ 1,6 ori pentru veterani și de 1,9 ori pentru populația generală.

Citește și: Consumul de cafea și sănătatea musculară. Aliatul care ar putea preveni pierderea masei musculare la vârstnici

Foto: Freepik

Tipul de memorie afectat de PTSD

Formarea și reamintirea memoriei sunt abilități complexe care sunt perfecționate de diferite zone ale creierului de-a lungul vieții noastre. PTSD poate afecta capacitatea de memorare în diferite moduri, simptomele severe cauzând mai multe dificultăți în ceea ce privește reamintirea memoriei.

Un studiu din 2022 a constatat că participanții cu simptome PTSD mai severe au avut mai multe dificultăți în a-și reaminti decât cei cu simptome mai puțin severe.

O analiză din 2021 a constatat că 70 % dintre solicitanții de azil au fost diagnosticați cu PTSD, iar 20 % au prezentat simptome de pierdere a memoriei. Atât PTSD, cât și depresia au fost legate de simptomele de pierdere a memoriei, afectând memoria legată de evenimentele traumatice și de sarcinile zilnice pe termen scurt. Înțelegerea legăturii dintre PTSD și memorie este esențială pentru abordarea problemelor de sănătate mintală.

Remedii pentru pierderea de memorie legată de PTSD

Pierderea memoriei poate fi un simptom dificil al PTSD, dar există patru schimbări ale stilului de viață care pot ajuta la atenuarea acesteia.

1. Urmați un tratament: Opțiunile de tratament pentru PTSD includ terapia și medicamentele, care pot fi eficiente în gestionarea simptomelor. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia de expunere prelungită sunt două abordări comune. Medicamentele pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor PTSD atunci când sunt utilizate împreună cu terapia.

2. Rămâneți activi: Activitatea mentală și fizică regulată poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la încetinirea declinului cognitiv. Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți sănătatea creierului și încetini declinul cognitiv.

3. Prioritizează somnul: Milioane de oameni din Statele Unite se confruntă cu probleme de somn, iar 70-90% dintre persoanele cu PTSD se confruntă cu probleme de somn. Un somn bun este esențial pentru consolidarea și procesarea memoriei, iar urmarea unei bune rutine de igienă a somnului poate îmbunătăți somnul și memoria.

4. Utilizați ajutoare de memorie: Ajutoarele de memorie, cum ar fi calendarele, blocurile de notițe și ceasurile cu alarmă, pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pentru persoanele cu probleme de memorie. Aceste ajutoare pot ajuta la abordarea unor domenii specifice ale vieții de zi cu zi care pot fi dificile din cauza pierderii memoriei.

Pierderea de memorie, în special la persoanele cu PTSD, este frecventă, în special în memoria de lucru, care stochează și reamintește informații pe termen scurt. Dacă ați fost diagnosticat cu PTSD și vă confruntați cu pierderi de memorie, este important să solicitați ajutorul unui medic sau al unui specialist.

Acest pas inițial vă poate ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții și să abordați problemele subiacente, asigurându-vă că primiți tratamentul necesar pentru a vă îmbunătăți calitatea generală a vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel