Legătura dintre poliartrita reumatoidă și deficiențele cognitive. Cum afectează inflamația funcția cognitivă

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
reumatism functie cognitiva Foto: Freepik @thidada6242
reumatism functie cognitiva Foto: Freepik @thidada6242

Persoanele cu poliartrită reumatoidă au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta deficiențe cognitive specifice adulților în vârstă.

Un nou studiu publicat în revista RMD Open sugerează că persoanele cu poliartrită reumatoidă pot avea o șansă mai mare de a dezvolta deficiențe cognitive specifice adulților în vârstă. Începând cu 2020, artrita reumatoidă afectează aproximativ 17,6 milioane de persoane din întreaga lume.

Studiile anterioare au legat-o de un risc crescut pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral, osteoporoză, boala ochilor uscați și anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de Universitatea din Málaga din Spania a constatat că persoanele cu poliartrită reumatoidă pot avea, de asemenea, o șansă mai mare de a dezvolta deficiențe cognitive specifice mai târziu în viață.

Legătura dintre inflamația sistemică și declinul cognitiv

Un studiu care a implicat 140 de participanți, dintre care 80% erau femei, a constatat că 72% dintre cei cu poliartrită reumatoidă aveau niveluri moderate până la ridicate de activitate inflamatorie sistemică.

Participanții au fost supuși unor evaluări neurologice și psihologice complete, unor teste cognitive și unor evaluări ale dispoziției. Scorurile capacității cognitive au fost determinate utilizând testul de evaluare cognitivă de la Montreal (MoCA), un scor sub 26 indicând afectarea cognitivă.

Studiul a evaluat, de asemenea, abilități cognitive specifice, cum ar fi procesarea și ordonarea informațiilor vizuospațiale, memoria, capacitatea de atenție, abilitățile lingvistice, gândirea abstractă, reamintirea informațiilor după distragere, orientarea și funcțiile executive ale memoriei de lucru, concentrarea și inhibarea.

Citește și: 12 alternative sănătoase pentru dulciuri. Soluții gustoase și nutritive pentru cei care tânjesc după zahăr

Foto: Freepik

Insuficiență cognitivă mai mare la persoanele cu poliartrită reumatoidă

Cercetătorii au constatat că persoanele cu poliartrită reumatoidă au scoruri medii mai mici la Montreal Cognitive Assessment și la funcțiile executive. Deteriorarea cognitivă a fost raportată la 60% dintre participanții cu poliartrită reumatoidă, comparativ cu 40% la persoanele sănătoase.

Participanții cu obezitate și poliartrită reumatoidă erau de aproape șase ori mai susceptibili de a dezvolta tulburări cognitive. Participanții cu poliartrită reumatoidă și activitate inflamatorie s-au confruntat cu un risc aproape dublu de probleme cognitive.

Participanții cu inflamație persistentă prezentau un risc mai mare de afectare cognitivă. Riscul cel mai ridicat de afectare cognitivă a fost constatat la persoanele mai în vârstă, la cele cu educație redusă și la cele cu alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, nivelul ridicat de grăsimi din sânge și hipertensiunea arterială.

Inflamația și insuficiența cognitivă

Inflamația cronică, o parte naturală a sistemului de apărare al organismului împotriva germenilor și a bolilor, poate duce la diverse probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, depresie, psoriazis, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), insomnie și afecțiuni neurologice precum demența, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă (SM) și boala Huntington.

Cercetările au arătat că inflamația joacă un rol esențial în majoritatea, dacă nu chiar în toate subtipurile de demență. O mai bună înțelegere a modului în care moleculele inflamatorii conduc la moartea rețelelor de celule cerebrale este esențială pentru găsirea unui tratament.

Prin studierea afecțiunilor inflamatorii primare, cum ar fi artrita reumatoidă, cercetătorii pot obține informații despre factorii declanșatori inițiali care declanșează inflamația în sistemul nervos central și despre căile ulterioare care provoacă leziuni cerebrale ireversibile

Vezi și: Bolile legate de statul pe scaun și cum să le eviți. Afectează inima, sistemul osos și poate promova creșterea în greutate

Importanța identificării factorilor de risc pentru declinul cognitiv

Xiaoyin Tang, șef de secție de reumatologie la Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center oferă o evaluare cuprinzătoare a deficiențelor funcției cognitive la pacienții cu poliartrită reumatoidă.

Xiaoyin Tang confirmă relația dintre activitatea bolii artritei reumatoide și funcția cognitivă, subliniind importanța controlului inflamației și a validării diagnosticului precoce și a abordărilor de tratare la țintă în practica clinică.

A fost subliniată necesitatea de a identifica factorii care au un impact negativ asupra funcției cognitive pentru a găsi soluții. Xiaoyin Tang sugerează, de asemenea, continuarea cercetărilor privind legătura dintre artrita reumatoidă și sănătatea creierului, inclusiv eficacitatea tratamentelor agresive pentru a controla inflamația și a compara diferite intervenții cu abordări multidisciplinare. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare privind legătura dintre poliartrita reumatoidă și sănătatea creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel