Stresul și riscul de demență: cum afectează nivelurile de cortizol rezervele cognitive. Efectele stresului asupra funcțiilor cognitive

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
stres si dementa Foto: Freepik @EyeEm
stres si dementa Foto: Freepik @EyeEm

Stresul poate diminua beneficiile cognitive ale experiențelor de viață stimulative, afectând negativ persoanele cu demență și boala Alzheimer.

Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au descoperit că stresul poate submina beneficiile cognitive ale experiențelor de viață stimulative și satisfăcătoare, despre care se știe că îmbunătățesc cogniția la persoanele cu boala Alzheimer și alte forme de demență. Studiul, publicat în revista Alzheimer's & Dementia, sugerează că stresul fiziologic și psihologic poate reduce aceste beneficii.

Exercițiile de atenție și meditația pot, de asemenea, să reducă nivelul de cortizol și să îmbunătățească cogniția. Studiul sugerează că tehnicile de gestionare a stresului ar trebui să facă parte din prevenirea și îngrijirea demenței și a bolii Alzheimer.

Studii anterioare au arătat că scorurile puternice ale indicelui de rezervă cognitivă (CRI) au un beneficiu protector împotriva declinului cognitiv în rândul persoanelor cu boala Alzheimer. Aceste scoruri CRI se bazează pe factori precum experiențele de viață stimulatoare din punct de vedere cognitiv, un nivel de educație mai ridicat, locuri de muncă complexe, activități fizice și de petrecere a timpului liber continue și interacțiuni sociale sănătoase.

Citește și: Rolul sprijinului social și emoțional în îmbunătățirea șanselor de supraviețuire la pacienții cu afecțiuni severe. Este un aliat puternic în lupta împotriva bolilor grave

Stresul și declinului cognitiv

Un studiu care a analizat relația dintre scorurile CRI (cognitive-research-informed decision), cogniția și biomarkerii pentru boala Alzheimer la 113 participanți a constatat că scorurile CRI mai mari au fost asociate cu o cogniție mai bună. Cu toate acestea, ajustarea pentru măsurile de cortizol a redus această asociere benefică.

Scorurile CRI mai mari au fost, de asemenea, asociate cu o memorie de lucru mai bună la persoanele cu niveluri mai sănătoase de cortizol, dar nu și la cele cu niveluri de cortizol care indicau niveluri ridicate de stres psihologic.

Stresul cronic, cauzat de factori cum ar fi responsabilitățile de îngrijire, poate duce la niveluri ridicate de cortizol, deteriorând hipocampul, centrul cerebral asociat cu formarea memoriei, și potențial agravând simptomele demenței, confrom MedicalNewsToday.

Metode de a scăpa de stres care țin mintea ocupată

Un studiu a descoperit că ocupațiile complexe, cum ar fi piloții, medicii și analiștii financiari, pot ajuta la formarea rezervelor cognitive, dar nivelurile ridicate de stres persistent pot duce la creșterea nivelului de cortizol, ceea ce crește riscul de demență.

Pentru a menține funcțiile cognitive sănătoase, persoanele din aceste profesii trebuie să mențină strategii de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, exercițiile fizice sau terapia. Reducerea stresului este o abordare bine cunoscută pentru gestionarea simptomelor și comportamentelor asociate cu boala Alzheimer.

Practicarea activităților de stimulare mentală poate consolida căile neuronale și poate îmbunătăți memoria, rezolvarea problemelor și abilitățile de comunicare la persoanele cu declin cognitiv.

Vezi și: Tratamentele moderne pentru durerea cronică. Peste 20% din populția adultă suferă de un tip de durere cronică

Patologii logopedici de la Spitalul Universitar Georgetown sugerează că implicarea în activități bazate pe limbaj, cum ar fi povestirea de povești, jocurile de cuvinte sau discuțiile despre evenimente actuale pot fi instrumente benefice pentru pacienții din clinica de memorie.

Stresul cronic poate afecta negativ memoria și comunicarea la persoanele cu demență, iar înțelegerea modului de gestionare a stresului alături de programele de stimulare cognitivă ar fi valoroasă în crearea unor planuri de tratament personalizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu demență. Studiul a fost limitat de dimensiunea redusă a eșantionului și de lipsa controlului asupra somnului, care afectează cogniția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel