Vezi și: Ora administrării medicamentelor antihipertensive, fără impact asupra efectului acestora
Cercetătorii au descoperit recent că aceste schimbări afectează diferite tipuri de celule cerebrale și pot contribui la accelerarea proceselor de îmbătrânire și dezvoltarea unor afecțiuni cerebrale. Aceste descoperiri ar putea deschide noi direcții pentru tratamente care să încetinească îmbătrânirea și să prevină bolile precum Alzheimer.
Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru suferă un proces complex de îmbătrânire, care afectează fiecare celulă din acesta. Cercetătorii de la Institutul Max Planck de Psihiatrie au descoperit noi perspective asupra modului în care activitatea genică se schimbă în diferite tipuri de celule cerebrale pe măsură ce îmbătrânim.
Acest studiu revoluționar ar putea deschide calea pentru strategii de încetinire a îmbătrânirii și combaterea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Examinarea celulelor cerebrale
Pentru a înțelege cum îmbătrânirea afectează celulele cerebrale, cercetătorii au analizat mostre de țesut de la 90 de creiere ale persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 85 de ani care și-au donat creierele științei. Ei s-au concentrat pe cortexul prefrontal, o zonă critică pentru funcțiile cognitive, cum ar fi gândirea, planificarea și rezolvarea problemelor.
Folosind secvențierea ARN-ului din nucleu, oamenii de știință au putut investiga schimbările activității genice la nivel celular pentru prima dată.
Studiul a relevat că expresia genică se schimbă în toate tipurile de celule pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, deși nu neapărat în aceleași gene. În mod notabil, genele esențiale pentru transmiterea sinaptică, comunicarea între neuroni, au prezentat o activitate modificată, la fel și genele implicate în procesarea ARN-ului mesager, care este esențială pentru producția de proteine.
Scanările imagistice ale creierului - FOTO: Freepik
Legătura dintre îmbătrânire și Alzheimer
Având în vedere că vârsta este un factor de risc semnificativ pentru bolile neurodegenerative precum boala Alzheimer, cercetătorii au comparat schimbările în expresia genică legate de vârstă cu cele observate în boala Alzheimer. Au descoperit suprapuneri notabile în schimbările activității genice în anumite tipuri de celule, sugerând că schimbările de îmbătrânire non-patologice ar putea deveni în cele din urmă patologice.
Deosebit de interesant a fost impactul asupra unui anumit tip de neuron inhibitor, care părea să fie semnificativ afectat atât de îmbătrânire, cât și de boala Alzheimer.
Această descoperire ar putea oferi perspective asupra modului în care procesele normale de îmbătrânire ar putea evolua în condiții neurodegenerative.
Vezi și: Paracetamolul în combinație cu alte medicamente, riscuri uriașe. Poate duce la sângerări
Tulburările psihiatrice și accelerarea îmbătrânirii cerebrale
Studiul a examinat, de asemenea, mostre de țesut cerebral de la persoane cu și fără tulburări psihiatrice. A constatat că persoanele cu afecțiuni psihiatrice prezentau semne de îmbătrânire biologică accelerată, cu schimbări în expresia genică care sugerau un "stare biologică" mai îmbătrânită.
Această accelerare ar putea explica de ce persoanele cu tulburări psihiatrice, cum ar fi schizofrenia, pot fi mai vulnerabile la procesele patologice de îmbătrânire a creierului.
Aceste descoperiri subliniază relația complexă dintre îmbătrânire, activitatea genică și sănătatea creierului, oferind posibile căi pentru dezvoltarea intervențiilor menite să încetinească îmbătrânirea și să atenueze bolile neurodegenerative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.