Legătura dintre gastrită și Helicobacter Pylori, bacteria care a infectat peste 50% din populația lumii. Simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:
Indigestie
Indigestie

Peste 50% din populația lumii are infecție cronică cu Helicobacter Pylori, o bacterie responsabilă pentru apariția celor mai multe cazuri de gastrită.  Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice. Iată cum se descoperă infecția, care sunt simptomele ei și cum se tratează:

Gastrită și Helicobacter Pylori: Dacă e să ne uităm doar la cifre, statistic vorbind unul din 10 oameni prezintă simptome de afectare gastrică - durere de stomac, arsuri, senzație de prea plin, sațietate precoce, greață sau vărsături. Din fericire, doar 20% dintre aceștia prezintă modificări ale mucoasei gastrice la explorarea endoscopică. Până la 90% din cazurile de ulcer duodenal sunt cauzate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. 

Jumătate din populația globului, infectată

Gastrita și ulcerul peptic sunt, în realitate, afecțiuni cu o frecvență foarte ridicată pe plan mondial. Datele statistice arată că aproximativ 2/3 din populatie are o suferință gastrică. Gastrita reprezintă un grup de afecțiuni inflamatorii ale mucoasei gastrice, afecțiuni care pot fi simptomatice sau asimptomatice, de etiologii variate.

„Gastrita este determinată de agenți infecțioși (bacterii, virusuri, fungi, paraziți), agenți medicamentoși (aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene), condiții asociate (alcoolul, fumatul, ciroza hepatică, boala cronică de rinichi, stomacul operat). Dintre agenții infecțioși cel mai frecvent se întâlnește infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care se află la nivelul mucoasei gastrice”, explică Dr. Tudor Arbănaș, medic primar gastroenterolog. 

Studiile arată că bacteria Helicobacter Pylori infectează peste 50% din populația globului. Toți pacienții infectați dezvoltă inflamația mucoasei gastrice, totuși majoritatea lor sunt asimptomatici.

Cum se răspândește infecția

Răspândirea acestei bacterii poate fi legată de nerespectarea unor măsuri de igienă. 

„În primul rând este vorba de igiena deficitară a mâinilor când mâncăm. În plus, uneori putem mânca fructe și legume fără să le spălăm suficient. Bacteria se transmite, cel mai frecvent, fecal-oral sau prin salivă. În ceea ce privește saliva, pentru a preîntâmpina acest tip de transmitere ar trebui să spălăm foarte bine tacâmurile și farfuriile. Astfel preîntâmpinăm transmiterea bacteriei de la adulți, care o au mai frecvent, la copii”, spune medicul gastroenterolog Bianca Istratie. 

„Al doilea factor de risc se referă la consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene. Aici trebuie să avem grijă să asociem un antisecretor gastric, substanțe precum pantoprazolul sau omeprazolul”, explică aceasta. 

Simptomele gastritei

Medicul Tudor Arbănaș arată și care sunt semnele care ne indică prezența unei gastrite: „Majoritatea pacienților care au gastrită sunt complet lipsiți de simptome și prezența ei nu îi pune în niciun fel în pericol. În cazul celor care au simptome, ei simt de obicei arsură sau durere în capul pieptului, senzația de prea plin după ce iau masa, greață sau vărsături. Dar aceste manifestări nu sunt caracteristice gastritei. Doar 1 din 5 pacienți cu astfel de manifestări au afecțiuni organice ale stomacului”.

Diagnosticul

Diagnosticul de gastrită se stabilește doar în urma unui consult de specialitate al medicului gastroenterolog. Medicul identifică semnele gastritei în urma anamnezei, pe baza simptomelor, a examinării și a istoricului medical al pacientului, însă există și alte teste care pot fi utile- de exemplu testarea infecției cu Helicobacter pylori. Tipul de analiză diferă în funcție de recomandarea medicului specialist - test de sânge, test din materiile fecale sau test respirator. 

Diagnosticul definitiv presupune realizarea unei endoscopii digestive superioare. Aceasta constă în introducerea în gura pacientului a unui tub flexibil dotat cu o cameră de filmat în vârf, pentru a vizualiza esofagul, stomacul și duodenul. În acest fel se pot preleva și biopsii pentru analize amănunțite.

Cum se tratează gastrita

„Presupune administrarea mai multor substanțe. Se pot administra substanțe antiacide, blocanți ai histaminei, inhibitori ai pompei de protoni. În cazul în care vorbim despre infecția cu Helicobacter pylori tratamentul se efectuează cu antibiotice și cu inhibitori de pompă de protoni. În ceea ce privește gastritele declanșate de antiinflamatoarele nonsteroidiene administrate în mod prelungit, se poate recomanda, acolo unde este posibil, întreruperea tratamentului cu astfel de substanțe. Dacă nu este posibil să întrerupem administrarea, asociem un antisecretor gastric. Dacă este o gastrită produsă prin reflux biliar se pot administra chelatori ai sărurilor biliare”, a detaliat Dr Bianca Istratie tratamentul gastritei.

Pe de altă parte, infecția cu Helicobacter pylori poate duce la dezvoltarea ulcerului duodenal. De altfel, până la 90% din cazurile de ulcer duodenal sunt cauzate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Uneori se poate ajunge la perforații ale peretelui duodenal. La un mic procent de persoane, infecția cu Helicobacter pylori poate determina apariția cancerului gastric sau a limfomului gastric MALT, de obicei după vârsta de 45-50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel