Legătura dintre consumul de carne procesată și riscul de demență. Rezultatele unui studiu pe termen lung

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
carne procesata Foto: Freepik @dvoevnore
carne procesata Foto: Freepik @dvoevnore

Un nou studiu sugerează o legătură între consumul de carne roșie procesată și un risc crescut de demență, oferind indicii despre cum modificările dietetice ar putea influența sănătatea cognitivă.

Vezi și: Nutrigenomica: dieta ideală în funcție de ADN-ul tău. O abordare personalizată a nutriției

Cercetările indică faptul că un consum mai mare de carne roșie procesată, cum ar fi șunca, crenvurștii și cârnații, este legat de un risc mai mare de demență. Participanții care au consumat 0,25 sau mai multe porții de carne procesată pe zi au prezentat un risc cu 15% mai mare de demență comparativ cu cei care au consumat mai puțin de 0,10 porții pe zi.

Studiul a constatat, de asemenea, că înlocuirea cărnii roșii prelucrate cu nuci și leguminoase ar putea reduce acest risc crescut. Constatările sugerează că reducerea consumului de carne roșie poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă.

Cercetătorii au descoperit o legătură constantă între consumul de carne roșie și sănătatea cognitivă. Aceștia au utilizat date din Nurses' Health Study și Health Professionals Follow-Up Study pentru a evalua relația dintre dietă și demență.

Aceștia au evaluat consumul de carne roșie procesată prin chestionare semicantitative privind frecvența alimentelor, precum și consumul de carne roșie neprocesată, nuci și leguminoase.

Studiul a analizat, de asemenea, aportul de nuci și leguminoase al participanților. Rezultatul demenței a fost un criteriu final compozit de demență auto-raportată și de deces legat de demență. Participanții au raportat un diagnostic medical de boală Alzheimer sau alte forme de demență, iar decesele au fost identificate prin diverse surse.

Cercetătorii au studiat demența, declinul cognitiv subiectiv și funcția cognitivă obiectivă în Marea Britanie. Ei au constatat că persoanele cu un consum de carne roșie procesată ≥ 0,25 porții/zi aveau un risc cu 15% mai mare de demență și îmbătrânire cognitivă accelerată în cogniția globală și memoria verbală.

Consumul de carne roșie procesată a avut, de asemenea, o probabilitate cu 14% mai mare de declin cognitiv subiectiv comparativ cu cei cu un consum < 0,10 porție / zi. Pentru carnea roșie neprocesată, consumul ≥ 1,00 porție/zi vs < 0,50 porție/zi a fost asociat cu o probabilitate cu 16% mai mare de declin cognitiv subiectiv. Studiul a urmărit să înțeleagă impactul consumului de carne roșie procesată asupra demenței, declinului cognitiv subiectiv și funcției cognitive obiective pe o perioadă de urmărire de 38 de ani.

Citește și: Antibioticele naturale: un sprijin puternic pentru sistemul imunitar. Beneficiile antibioticelor naturale în prevenția și tratamentul infecțiilor

Foto: Freepik @mdjaff

Cercetătorii au descoperit că înlocuirea cărnii roșii prelucrate cu nuci și leguminoase poate reduce rezultatele cognitive. Studiul a constatat că înlocuirea legumelor și a nucilor a fost asociată cu un risc cu 23% mai mic de demență, cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă și cu 20% mai puține șanse de declin cognitiv subiectiv. Cu toate acestea, cercetarea nu poate determina dacă metoda de prelucrare sau tipul de carne roșie afectează cogniția.

De asemenea, studiul s-a axat exclusiv pe carnea roșie, astfel încât nu poate determina impactul potențial al altor tipuri de carne procesată asupra cogniției. Studiul a constatat, de asemenea, că carnea roșie procesată poate avea niveluri ridicate de substanțe nocive, cum ar fi nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea creierului. În prezent, nu există orientări specifice cu privire la cantitatea „sigură” de consum de carne procesată legată de cogniție.

Studiul este important datorită dimensiunii sale mari a eșantionului, perioadei lungi de urmărire și măsurătorilor repetate ale dietei. Cercetătorii intenționează să evalueze asocierea dintre alți factori modificabili și sănătatea cognitivă.

Un studiu la care au participat peste 130 000 de adulți a constatat că cei care consumau mai multă carne roșie procesată aveau rate mai ridicate de demență și declin cognitiv. Cercetarea, care a urmărit persoanele timp de aproape 40 de ani, a fost valoroasă prin faptul că a sugerat nu numai ce să nu facă, ci și ce ar putea face în schimb.

Cu toate acestea, experți precum Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de mesaje clare din informațiile disponibile.

Studiul observațional a înregistrat dietele participanților și diagnosticele de demență pe parcursul mai multor ani, fără a atribui diete specifice. Nu este clar dacă aceste diferențe se datorează consumului de carne roșie sau altor factori, cum ar fi dieta, vârsta, etnia sau locația.

Cercetătorii ajustează de obicei acești factori, dar informațiile disponibile nu specifică ce ajustări au fost făcute sau impactul acestora. Fără date detaliate, este imposibil să se evalueze calitatea studiului.

Sebastian Walsh, un doctorand NIHR care cercetează abordările la nivel de populație pentru reducerea riscului de demență la Universitatea din Cambridge, a declarat că, fără a vedea lucrarea completă, este dificil să se știe exact ce să se facă cu concluziile studiului.

Sebastian Walsh a subliniat că sfatul de bază în materie de sănătate publică conform căruia o dietă sănătoasă și echilibrată este benefică pentru sănătate este în esență neschimbat, iar găsirea unor modalități de a sprijini oamenii, în special pe cei din medii mai sărace, să urmeze acest sfat și să abordeze epidemia de obezitate este esențială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel