Legătura dintre consumul de cafea și riscul scăzut de cancer și boli cronice. După câte cești are cel mai puternic efect

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Cafea Foto: Freepik
Cafea Foto: Freepik

Consumul moderat de cafea este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice și îmbunătățirea sănătății mintale.

Vezi și: Cum ajung nanoplasticele în creier și ce impact au asupra sănătății. Plasticul care traversează bariera hemato-encefalică

Consumul moderat de cafea este legat de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, a sănătății creierului și prevenirea potențială a bolilor mintale. Cafeaua conține nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B, minerale și antioxidanți, care contribuie semnificativ la aportul zilnic atunci când sunt consumate mai multe cești.

Cofeina, un stimulent natural care se găsește în cafea, blochează neurotransmițătorul inhibitor al creierului, adenozina, promovând somnul și suprimând excitația. Acest lucru duce la creșterea focului neuronal și la eliberarea de neurotransmițători precum dopamina și noradrenalina, îmbunătățind starea de spirit, timpul de reacție și funcția cognitivă.

Cu toate acestea, cauza și efectul consumului de cafea pot fi dificil de determinat, deoarece oamenii beau cafea la locul de muncă și în medii sociale cu prietenii, ceea ce face dificilă determinarea efectelor cafelei și a aspectului social al împărtășirii timpului cu prietenii și colegii.

Sunt necesare cercetări pentru a explora efectele cafelei și aspectul social al petrecerii timpului cu prietenii și colegii.

Boli cronice

Consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diverse boli cronice pe termen lung. Acesta este asociat cu un risc redus de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli hepatice, cancer și boli neurodegenerative.

Studiile arată că un consum zilnic de una până la două cești de cafea poate reduce riscul de insuficiență cardiacă și mortalitate cardiovasculară.

De asemenea, cafeaua îmbunătățește capacitatea organismului de a procesa glucoza, reducând riscul de apariție a acestei afecțiuni. Cafeaua obișnuită și cea decofeinizată au fost asociate cu niveluri mai sănătoase ale enzimelor hepatice, reducând riscul de ciroză hepatică și cancer hepatic.

Consumul ridicat de cafea este asociat cu un risc cu 18% mai scăzut de cancer. În plus, cafeaua poate ajuta la gestionarea bolii Parkinson și la reducerea riscului de boală Alzheimer și a altor forme de demență. În general, consumul moderat de cafea poate reduce semnificativ riscul de boli cronice.

Citește și: Odihna și recuperarea: esențiale pentru succesul sportiv. Prevenirea accidentărilor sportive prin somn și odihnă adecvată

Foto: Freepik @chevanon

Sănătate mintală

Cafeaua a fost asociată cu îmbunătățirea sănătății mintale, studiile demonstrând o reducere cu 20% a riscului de depresie în rândul băutorilor de cafea. În plus, cei care consumă zilnic patru sau mai multe cești de cafea sunt cu 53% mai puțin predispuși la sinucidere, ceea ce indică faptul că consumul de cafea nu oferă doar beneficii fizice, ci are și efecte pozitive asupra sănătății mintale.

Durata de viață

Cercetările arată că băutorii de cafea trăiesc mai mult decât nebăutorii, un studiu la care au participat peste 400 000 de persoane constatând un risc mai scăzut de deces pe parcursul a 12-13 ani. Cel mai puternic efect a fost observat la patru până la cinci cești pe zi, posibil datorită efectelor cumulative ale proprietăților protectoare ale cafelei împotriva diferitelor boli.

Cafeaua oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar trebuie consumată cu moderație, cu accent pe limitarea zaharurilor adăugate și a cremelor pentru a evita caloriile inutile. Consumul excesiv de cofeină poate provoca efecte secundare negative precum nervozitate, anxietate și tulburări de somn.

Unele persoane sensibile pot avea nevoie să limiteze sau să evite cafeaua cu totul. Înțelegerea potențialelor beneficii și limitări ale cafelei este esențială pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză cu privire la încorporarea acesteia în rutina zilnică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel