Potrivit National Heart, Lung and Blood Institute, apneea de somn este o afecțiune de somn extrem de răspândită, notează Medical News Today.
Apneea reprezintă oprirea respiraţiei în timpul somnului, fapt care poate determina o calitate slabă a somnului.
Un subtip al acestei afecțiuni - apneea obstructivă a somnului (OSA) - implică obstrucția căilor respiratorii în timp ce o persoană doarme. Aceasta este cauzată de relaxarea anormală a mușchilor gâtului.
Studiile arată că numărul persoanelor care primesc un diagnostic de OSA este în creștere. Aceasta este o tendință îngrijorătoare, deoarece această afecțiune poate crește riscul unei hipertensiuni (hipertensiune arterială), declin cognitiv, accident vascular cerebral și oboseală cronică, printre alte probleme de sănătate. Mai mult, unele cercetări sugerează că elemente ale OSA pot promova mecanisme care pot crește riscul de cancer al unei persoane.
Acum, o echipă de cercetători din 12 instituții academice - inclusiv University College Dublin din Irlanda și Universitatea Gothenburg din Suedia - au analizat un set de date corespunzător 19.556 de participanți pentru a afla mai multe despre legăturile posibile dintre apneea de somn și riscul de cancer. Datele provin din baza de date europeană a apneei de somn (ESADA), care include participanții cu OSA.
În noul studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre severitatea apneei în somn, nivelurile concentrației de oxigen din sânge și riscul de cancer al unei persoane. De asemenea, au luat în considerare impactul sexului biologic asupra acestei asociații. Rezultatele cercetării apar acum în Jurnalul respirator european.
"Studii recente au arătat că nivelurile scăzute de oxigen din sânge în timpul nopții și somnul perturbat, care sunt ambele comune în OSA, pot juca un rol important în biologia diferitelor tipuri de cancer", spune autorul studiului Athanasia Pataka, profesor asistent la Universitatea Aristotel din Salonic din Grecia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.