Nu degeaba ne-au spus în repetate rânduri mamele, bunicile și chiar medicii că „somnul ajută la vindecare”. Din punct de vedere științific, s-a dovedit acum că privarea cronică de somn poate afecta negativ sistemul nostru imunitar, făcându-ne mai susceptibil la răceli, gripă și alte probleme de sănătate. În afară de aceasta, o lipsă constantă de somn interferează negativ cu abilitățile mentale. Vă poate împiedica abilitățile de rezolvare a problemelor, creativitatea, starea de spirit, poate crește tensiunea arterială, duce la creșterea în greutate, poate duce la senzația de somnolență și iritabilitate și ne poate afecta echilibrul și coordonarea.
Mai mult, oricine a petrecut vreodată o noapte nedormită, probabil că a doua zi s-a simțit letargic, morocănos, obosit, neproductiv și nervos. Imaginați-vă, dacă o noapte de somn inadecvat ne poate face să ne simțim așa, atunci ce consecințe asupra sănătății ar putea avea lipsa somnului pe termen lung!
Legătura dintre somn și funcționarea optimă a sistemului imunitar
Cercetătorii în neuroimunologie de la diferite institute din întreaga lume au stabilit o legătură puternică între somn și apărarea imunitară. S-a dezvăluit că parametrii imuni, cum ar fi celulele T și producția lor de citokine proinflamatorii, atinge vârful în timpul somnului nocturn, în timp ce activitatea celulelor ucigașe naturale citotoxice atinge vârful în timpul stării de veghe.
Citokinele sunt responsabile pentru apărarea corpului nostru împotriva invadatorilor străini, cum ar fi bacteriile, virușii și alte boli. În cazul lipsei de somn, corpul nostru nu produce suficiente citokine, ceea ce face dificilă apărarea acestor invadatori. Acesta este motivul pentru care persoanele cu un sistem imunitar mai puternic se recuperează mai repede de la boli decât cei cu un sistem imunitar compromis.
De asemenea, s-a descoperit că tiparele de somn afectează nivelul hormonilor de leptină și grelină. Leptina semnalează minții că ați mâncat suficient, în timp ce grelina este un stimulent al apetitului. Privarea de somn reduce nivelul de leptina și crește grelina. Acest lucru ne explică de ce unii oameni tind să mănânce în exces și crește probabilitatea de a deveni supraponderali sau obezi.
Sfaturi pentru a dormi suficient
Sistemul imunitar funcționează cel mai bine atunci când corpul doarme 7-8 ore în fiecare zi. O igienă bună a somnului este importantă pentru îmbunătățirea imunității, sănătatea și calitatea vieții
Respectați aceeași oră de culcare și de trezire în fiecare zi, chiar și în weekend. Acest lucru va regla sistemul circadian al corpului și, în cele din urmă, vă va ajuta să adormiți și să aveți un somn sănătos în același timp zilnic.
Feriți-vă de lucrurile care îngreunează adormirea, cum ar fi folosirea oricărui fel de gadgeturi (telefoane mobile, laptopuri, jocuri, televizor etc.), cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Deși o siesta sau un pui de somn puternic după prânz ajută cel mai mult să treacă ziua, evitați-l dacă vă este greu să adormiți noaptea.
Evitați să luați o masă grea seara, deoarece vă poate perturba somnul.
Luați în considerare efectuarea unor activități de calmare prin crearea unui mic ritual înainte de culcare, cum ar fi citirea unei cărți sau meditarea, pentru a permite creierului să se calmeze și să treacă în modul de somn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.