"Această catastrofă umanitară aduce după sine lecții care trebuie cunoscute și învățate. Am avut și noi una, în 1977, chiar dacă nu de proporțiile acestea, dar prin tragismul ei e asemănătoare.
Sigur, lecția e și de prevenție, normal și mă refer la construcții, dar în același timp și de acțiune rapidă și acțiune mai puțin rapidă, dar de intervenție în focarul respectiv de cutremur. Dacă vorbim acum de cutremur, dar putem vorbi de orice alt dezastru natural.
În primul rând, mă refer la planuri de acțiune. Planuri de acțiune în care atunci când se întâmplă așa ceva, să se cunoască ce urmează a fi făcut, să se știe care sunt eșaloanele și din câte persoane sunt compuse acestea, ce tipuri de specialiști există, ce resurse există la dispoziție pentru a acționa într-un astfel de dezastru.
Au fost câteva pregătiri de acest fel care au avut loc la noi în ultimii ani de zile, ceea ce este un lucru bun, că există această preocupare.
În al doilea rând, este intervenția după ce a avut loc nenorocirea. Aici, prima acțiune este de a pune în siguranță pe cei care se află în condițiile dezastrului. Adică mă refer la gaze, la lumină, la astfel de lucruri care trebuie controlate și coordonate, astfel încât să nu aibă loc explozii, incendii și alte probleme.
Identificarea victimelor, cea mai importantă în caz de cutremur. De ce?
Apoi urmează a treia etapă, de recuperare a acestor persoane.
În această etapă, cel mai solicitat este sistemul de urgență și în același timp, în spitale, Terapia Intensivă. Dar spitalelele vor fi repede asaltate și trebuie să facă față. Depinde și de numărul de victime.
În a patra etapă, încep să fie găsite persoane decedate și începe nevoia de a fi identificate. Principala autopsie medico-legală, dacă ne gândim la o autopsie solicitată de organele de justiție, are 2 obiective:
- primul și cel mai important este identificarea persoanei care a decedat
- al doilea este stabilirea cauzelor decesului.
Dar identificarea rămâne foarte importantă, pentru că, mai ales într-o situație în care există foarte multe victime, unele dintre ele neidentificate, dar unele dispărute încă, deci neidentificate și dispărute, nici nu se știe dacă se află acele victime în dezastru sau sunt în altă parte, problema identificării rămâne o problemă foarte importantă atât pentru familiile acestor persoane care le caută cu disperare, mai ales în zilele care urmează și care au speranța că nu se află în acel loc.
În același timp și pentru sistemul medical", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.
De ce este nevoie de autopsia tuturor cadavrelor după cutremur
"Pentru toate victimele se emite Ordonanță din partea organului de justiție. Deci toate persoanele care se află implicate într-o astfel de situație sunt considerate ca fiind autopsii cu scop judiciar și autopsia medico-legală va avea Ordonanță pentru a putea fi efectuată.
Cu alte cuvinte, organele de justiție preiau fiecare caz în parte, indiferent care e numărul lor, tocmai pentru a aflat și identitate și chiar și cauza decesului dacă este necesară stabilirea acesteia.
Principala prioritate într-o astfel de situație este stabilirea indentității. Dacă se cere și stabilirea cauzei medicale a decesului, se va efectua și aceasta, dar identitatea este cea mai importantă. Nu trebuie să existe erori, confuzii și dreptul persoanei, aparținătorilor, familiei, ca să afle dacă aparținătorul lor este sau nu este victimă, este foarte important și trebuie respectat protocolul. Și e dreptul statului de a-și recupera în final cetățenii", a mai spus directorul INML.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.