Lecitina este un amestec de grăsimi care sunt esențiale pentru celulele din corpul uman. Poate fi găsită în multe alimente, inclusiv în soia și în gălbenușurile de ou.
În alimentație, lecitina este principala sursă de colină, un nutrient similar cu vitaminele B. Lecitina este transformată în acetilcolină, o substanță care transmite impulsurile nervoase.
Lecitina este folosită pentru boala Alzheimer și demență, boala Parkinson și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări, notează WebMD.
Ouăle roșii de Paște. Bilic: Despre ou, numai de bine
Beneficiile lecitinei pentru sănătate
Chiar dacă încă nu s-a dovedit eficiența lecitinei în cazul bolilor degenerative neuronale, specifice înaintării în vârstă, lecitina are o serie de beneficii pentru sănătate.
Reduce colesterolul. Cercetările indică faptul că o dietă bogată în lecitină poate crește colesterolul ”bun” (HDL) și poate să îl reducă pe cel ”rău” (LDL).
Îmbunătățește funcția imunitară. Suplimentele cu lecitină din soia pot crește funcția imunitară a organismului, în special în cazul diabeticilor.
Îmbunătățește digestia. Lecitina poate ajuta la reducerea suferințelor de natură digestivă, prin îmbunătățirea mucusului din intestin, protejând în acest mod căptușeala gastrointestinală, fapt care poate preveni apariția colitei ulcerative, o formă a bolii inflamatorii a intestinului iritabil.
Îmbunătățește funcția cognitivă. Colina, o componentă a fosfatidilcolinei din lecitină, joacă un rol în dezvoltarea creierului și poate să îmbunătățească memoria. Studiile au arătat că șoarecii de laborator pui care au primit suplimente cu colina au avut o îmbunătățire a memoriei pe toată durata vieții, motiv pentru care au sugerat că lecitina poate fi benefică pentru cei cu afecțiuni neurologice, precum boala Alzheimer sau alte forme de demență.
De asemenea, lecitina a fost promovată ca tratament pentru:
- afecțiunile vezicii biliare;
- afecțiunile hepatice;
- tulburare bipolară;
- anxietate;
- eczemă, dermatită sau chiar afecțiuni ale pielii uscate.
Când este indicată lecitina
Lecitina este indicată în perioadele de stres, de oboseală cronică, de surmenaj, de suprasolicitare fizică și psihică, în perioadele în care este nevoie de concentrare și de acumulare masivă de informații, fiind de un real ajutor pentru îmbunătățirea memoriei.
Însă ce trebuie reținut este faptul că pe lângă o alimentație bogată în produse care conțin lecitină, respectiv o suplimentare de lecitină, este necesară și o revizuire a stilului de viață.
Astfel, se recomandă odihnă suficientă, minim 7-8 ore pe noapte, dar și deconectarea de la activitățile solicitante psihic, cel puțin o dată la o jumătate de oră, o oră. Cei care învață ar trebui să facă pauză de 10 minute o dată la o jumătate de oră. Plimbările în natură, în aer liber sunt eficiente pentru îmbunătățirea memoriei.
Vezi și: MERSUL pe jos și beneficiile sale. Cum a fost dărâmat MITUL celor 10.000 de pași
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.