Leacul pentru obezitate și boala ficatului gras, descoperit?

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Exerciții fizice
Exerciții fizice

Am putea fi la un pas de a avea leacul pentru obezitate și boala ficatului gras. Cercetătorii de la The Hebrew University of Jerusalem au descoperit 27 de noi molecule care activează o proteină specială numită PPAR-delta și care au potențialul de a trata boala ficatului gras (sau steatoza hepatică), obezitatea, nefrotoxicitatea diabetică, și de a vindeca rănile.

Profesorul Amiram Goldblum și echipa sa de la Institutul pentru Cercetări Medicamentale din cadrul Universității Ebraice din Ierusalim (The Hebrew University of Jerusalem) au realizat un nou studiu care are potențial revoluționar. Cele 27 de noi molecule descoperite de ei activează proteina PPAR-delta și au potențialul de a trata boala ficatului graă, obezitatea, nefrotoxicitatea diabetică, dar ajută și la vindecarea rănilor.

Rezultatele studiului lor au fost publicate ieri în Scientific Reports, un jurnal din gama Nature, și au fost posibile datorită unui nou algoritm premiat, dezvoltat de echipa lui Goldblum. Cu acest algoritm a fost analizată o bază de date de 1,56 milioane de molecule și au fost selectate 27 care un potențial terapeutic puternic, după cum au stabilit biologii la Institutul Novartis Genomic (GNF) din San Diego.

Moleculele funcționează în cele două boli

În acest moment, aceste noi molecule sunt în curs de evaluare farmaceutică pentru a trata doua afecțiuni principale de sanatate. Prima este boala ficatului gras, cunoscută și sub numele de NASH (Steatoză hepatică non alcoolică). Pentru această boală nu există în prezent niciun fel tratament și este o cauză principală de cancer la ficat în lumea occidentală. A doua afecțiune este obezitatea. Activarea cu PPAR-delta are potențialul de a spori rezistența fizică și de a reduce nivelul taliei, determinând celulele musculare să ardă mai mult grăsime. Evaluări viitoare vor include, speră cercetătorii, tratamente pentru o vindecare mai bună a rănilor și pentru a preveni toxicitatea la rinichi, la diabetici.

Profesorul Goldblum este optimist dar prudent în legătură cu aceste constatări. „Cu un grup atât de mare de molecule extrem de active, există o mare probabilitate de a găsi tratamente pentru mai multe boli comune. Totuși, ar trebui să așteptăm ca toate experimentele să fie făcute înainte de a ne face speranțe prea mari", a spus el, într-un material dat publicității de The Hebrew University of Jerusalem.

Deja sunt testate

Totodată, există un mare interes farmaceutic pentru moleculele noi descoperite de Goldblum. Integra Holdings, compania biotehnologică a Universității Hebrew, a stabilit că 21 din cele 27 de molecule au potențialul de a ajunge la un succes farmaceutic, mai ales ca un remediu posibil pentru boala ficatului gras.

În plus, Institutul Heller de Cercetări Medicale din Israel testează în prezent proprietățile fizice de rezistență ale PPAR-delta pe șoareci. Goldblum e convins că, în câțiva ani, am putea să vedem câteva dintre aceste molecule în studii clinice pe oameni.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat  AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel