Lactat dehidrogenaza (LDH) este o enzimă importantă care ajută la respirația celulară, procesul prin care organismul transformă glucoza (zahărul) din alimentele pe care le consumați în energie pentru celulele corpului.
Avem LDH în aproape toate țesuturile din corp, însă cele mai mari concentrații de LDH se găsesc în mușchi, ficat, rinichi și globulele roșii din sânge.
Ce sunt enzimele?
Enzimele sunt proteine care ajută la accelerarea metabolismului, sau a reacțiilor chimice din corpul dumneavoastră. Ele construiesc unele substanțe și le descompun pe altele.
Pe măsură ce se formează celule noi în țesuturi, organismul scapă de celulele mai vechi sau "moarte". Acest proces normal face ca țesuturile să elibereze LDH în sânge sau în alte lichide corporale. Din acest motiv, este normal să existe în permanență o anumită cantitate de LDH într-o probă de sânge sau de lichid.
Ce este un test LDH (lactat dehidrogenază)?
Un test LDH (lactat dehidrogenază) măsoară cantitatea de LDH din sânge sau din alte fluide corporale pentru a verifica dacă există leziuni tisulare.
Deși este normal să aveți o anumită cantitate de LDH în sânge sau în fluidele corporale, atunci când țesuturile din corp suferă leziuni sau leziuni, acestea eliberează LDH în exces în sânge sau în alte fluide corporale. Dacă nivelul LDH din sângele sau lichide este ridicat, poate indica faptul că anumite țesuturi din corp au fost afectate de o boală sau o leziune cronică (pe termen lung) sau acută (pe termen scurt).
Testele LDH nu pot determina ce țesuturi din corp sunt afectate. Din acest motiv, furnizorii de servicii medicale comandă adesea și alte teste alături de testele LDH pentru a ajuta la diagnosticarea afecțiunilor, potrivit Cleveland Clinic.
Când ai avea nevoie de un test LDH?
Medicii utilizează un test LDH pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea mai multor afecțiuni diferite.
Cele mai frecvente utilizări pentru un test LDH includ:
- pentru a verifica dacă aveți leziuni tisulare.
- pentru a monitoriza condițiile care cauzează leziuni tisulare, cum ar fi anemia, bolile de organ și unele tipuri de infecții.
- pentru a evalua gravitatea anumitor tipuri de cancer.
- pentru a monitoriza chimioterapia pentru anumite tipuri de cancer pentru a vedea dacă tratamentul funcționează.
Ce trebuie să faci înainte de un test LDH. Cum te pregătești pentru un test LDH
Nu trebuie să faceți nimic special pentru a vă pregăti pentru un test de sânge LDH. Întreaga procedură durează, de obicei, mai puțin de cinci minute.
Medicii trebuie uneori să măsoare LDH în alte fluide corporale, inclusiv din:
- Măduva spinării (lichid cefalorahidian, sau LCR).
- Piept sau plămâni (lichid pleural).
- Abdomen (lichid peritoneal).
Dacă veți efectua unul dintre aceste teste, medicul vă va oferi informații despre procedură și la ce vă puteți aștepta.
După ce un furnizor de asistență medicală v-a recoltat sângele sau o altă probă de lichid corporal, o va trimite la un laborator pentru testare.
În majoritatea cazurilor, ar trebui să primiți rezultatele testului LDH în termen de una sau două zile, deși ar putea dura mai mult.
Dacă ați făcut un test LDH la spital sau la o cameră de urgență, medicul va primi probabil rezultatele în câteva ore.
Care sunt nivelurile normale de LDH (lactat dehidrogenază)?
Laboratoarele pot avea diferite intervale de referință pentru nivelurile normale de LDH. Când primiți rezultatele analizelor de sânge, vor exista informații care indică care este intervalul normal de LDH din sânge al laboratorului respectiv.
În general, intervalele normale pentru un test de LDH (lactat dehidrogenază) din sânge includ:
- Bărbații: 135 - 225 unități pe litru (U/L).
- Femeile: 135 - 214 U/L.
- Copiii au, de obicei, niveluri normale mai ridicate de LDH decât adulții.
Ce înseamnă dacă nivelurile mele de LDH sunt ridicate?
Faptul că aveți niveluri de LDH mai mari decât cele normale înseamnă, de obicei, că aveți un anumit tip de leziuni tisulare în urma unei leziuni, boli sau infecții - fie cronice, fie acute.
Afecțiunile care cauzează niveluri ridicate de LDH includ:
- Anemia
- Boală de rinichi
- Boală pulmonară
- Boală de ficat
- Leziuni musculare
- Distrofie musculară
- Fractură osoasă
- Atac de cord
- Pancreatită
- Anumite infecții, inclusiv meningita, encefalita, mononucleoza (mono) și HIV
- Anumite tipuri de cancer, inclusiv melanomul metastatic, mielomul multiplu, limfomul, cancerul testicular și leucemia.
Un nivel de LDH mai mare decât cel normal poate însemna, de asemenea, că tratamentul împotriva cancerului nu funcționează.
Deși un test LDH poate arăta dacă aveți leziuni tisulare sau boală, nu poate dezvălui unde se află leziunile în corp. LDH poate fi, de asemenea, ridicat în mod fals dacă globulele roșii din sânge se rup în timpul recoltării probei. Dacă rezultatele arată niveluri ridicate de LDH, este posibil ca medicul să solicite mai multe teste pentru a pune un diagnostic.
Dacă rezultatele testului LDH arată că aveți niveluri ridicate de LDH, nu înseamnă neapărat că aveți o afecțiune medicală.
Câțiva factori pot crește nivelul LDH, printre care:
- exerciții fizice intense
- anumite medicamente, cum ar fi aspirina, anestezicele, narcoticele și procainamida
Ce înseamnă dacă nivelul meu de LDH este scăzut?
A avea un rezultat al testului LDH mai mic decât normal este neobișnuit.
Nivelurile LDH mai mici decât normal pot indica o afecțiune genetică foarte rară numită deficiență de lactat dehidrogenază A (boala de stocare a glicogenului XI) sau deficiență de lactat dehidrogenază B.
Consumul ridicat de vitamina C poate cauza rezultate fals scăzute ale testului LDH.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.