Laureatul Nobel israelian: pandemia cu coronavirus, când și cum se va termina. Previziune: umanitatea va supraviețui!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Michael Levitt, la primirea Nobelului, in 2013. Foto Nobel Media AB 2013 / Alex Ljungdahl
Michael Levitt, la primirea Nobelului, in 2013. Foto Nobel Media AB 2013 / Alex Ljungdahl

Michael Levitt, laureat al premiului Nobel în 2013 pentru chimie, susține că majoritatea oamenilor vor deveni imuni în mod natural și că „sfârșitul pandemiei poate fi aproape”. Diferența a făcut-o carantina, a arătat acesta!

Pandemia de coronavirus încetinește în China și nu va reprezenta un risc pentru majoritatea oamenilor, crede laureatul israelian al Premiului Nobel. Michael Levitt este un biofizic american-britanic-israelian, care a câștigat premiul Nobel pentru chimie din 2013, pentru „dezvoltarea de modele multiscală pentru sisteme chimice complexe". Deși specialitatea sa nu este epidemiologia, el a prevăzut cu exactitate încetinirea răspândirii virusului în februarie, în China, dând speranță celor afectați de carantină.

Departe de a fi un profet al zilelor noastre, el a explicat într-un interviu acordat Calcalist (link material) că a analizat pur și simplu datele statistice.
Soția lui Levitt, Shoshan Brosh, este un cercetător în artă chineză, ceea ce înseamnă că cuplul călătorește în mod regulat între America, Israel și China. În consecință, când virusul a izbucnit în provincia Hubei, Levitt le-a scris prietenilor săi chinezi că îi sprijină.

A crescut brusc și mult, apoi ceva s-a schimbat

„Când ne-au răspuns, descriind cât de complicată era situația lor, am decis să arunc o privire mai profundă asupra cifrelor, a datelor, în speranța de a ajunge la o concluzie", a explicat Levitt. „Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi - aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. "

Dacă creșterea ar fi continuat în același ritm, întreaga lume s-ar fi infectat în 90 de zile. Dar, pe măsură ce Levitt a continuat să proceseze datele, modelul s-a schimbat. La 1 februarie, când s-a uitat prima dată la statistici, provincia Hubei avea 1.800 de cazuri noi pe zi. Până pee 6 februarie, acest număr ajunsese la 4.700 de cazuri noi pe zi.

Când a început să scadă

Dar pe 7 februarie, ceva s-a schimbat. „Numărul de noi infecții a început să scadă liniar și nu s-a oprit", a spus Levitt. „O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul morților. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situația din toată China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și, într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție".

„Atunci când discutăm despre boli, asta îi sperie mult pe oameni, deoarece ei aud zilnic despre cazuri noi. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei poate fi aproape aproape. "

Există mai multe motive pentru acest lucru, potrivit Levitt. „În modelele de creștere exponențială, presupunem că oamenii noi pot fi infectați în fiecare zi, deoarece continuăm să întâlnim oameni noi. Dar, dacă iei în considerare propriul tău cerc social, te întâlnești practic cu aceiași oameni în fiecare zi. Poți întâlni oameni noi în transportul public, de exemplu; dar chiar și în autobuz, după ceva timp, majoritatea pasagerilor vor fi infectați sau imunizați. "

Ce ajută la oprirea răspândirii

Un alt motiv pentru care rata infecției a încetinit are legătură cu indicațiile privind distanța fizică. „Acum nu îmbrățișezi fiecare persoană pe care o întâlnești pe stradă și vei evita să te întâlnești față în față cu cineva care are gripă, așa cum am făcut-o și eu și soția mea", a spus Levitt. „Cu cât aderi mai mult la aceste reguli, cu atât mai mult poți ține infecția sub control. Așadar, în aceste condiții, un purtător va infecta doar 1,5 persoane la fiecare trei zile, iar rata va continua să scadă", apreciază el.

Carantina a făcut diferență, subliniază Levitt, dar există și alți factori care se adaugă la asta. „Știm că China era în carantină aproape completă, oamenii au plecat de acasă doar pentru a face cumpărături cruciale și au evitat contactul cu alții. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție din provincia Hubei, toată lumea a avut riscul de a se infecta, dar doar 3% au făcut-o ", a explicat el. „Chiar și pe Diamond Princess (nava de croazieră afectată de coronavirus), rata infecției nu a fost de peste 20%." Pe baza acestor statistici, Levitt a concluzionat că multe persoane pot fi imune în mod natural.

Și cultura unei națiuni contează

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, a subliniat Levitt, dar el estimează că aceasta este rezultatul unui procent mai mare de persoane în vârstă decât au China, Franța sau Spania. „Mai mult, cultura italiană este foarte caldă, iar italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ținem oamenii departa unii de alții și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși. "

China a făcut o muncă exemplară și a reușit să preia controlul complet asupra virusului, a spus Levitt. „În prezent, sunt ce amai îngrijorătoare e SUA. Trebuie să izolezi cât mai multe persoane pentru a câștiga timp pentru tratamente. În caz contrar, se poate ajunge într-o situație în care 20.000 de persoane infectate vor descinde la cel mai apropiat spital în același timp și sistemul de asistență medicală se va prăbuși", a anticipat el.

Cu cât mai agresive sunt măsurile, cu atât avem mai mult timp

„Cu cât sunt mai severe măsurile defensive, cu atât vor câștiga mai mult timp pentru a pregăti tratamentul necesar și pentru a dezvolta un vaccin."
Levitt evită să facă prognoze globale. În China, a spus el, numărul de noi infecții va ajunge în curând la zero, iar Coreea de Sud este peste punctul median și poate vedea deja capătul tunelului. În ceea ce privește restul lumii, este încă greu de spus, a arătat el. „Se va încheia atunci când toți cei bolnavi nu vor mai întâlni decât persoane pe care le-au infectat deja", a arătat acesta.

Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor din cauza coronavirusului au peste 70 de ani, a spus Levitt. „Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă - aproximativ trei sferturi din mortalitatea gripei o reprezintă persoane de peste 65 de ani. (...) Sunt ani în care gripa e mult mai gravă, ca în Statele Unite în 2017, când rata morftalității a fost de trei ori mai mare decât în mod normal. Și totuși, nu am intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. "

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel