Laszlo Attila: suntem printre ultimele țări care nu are un sistem electronic de internare

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat
Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat

Laszlo Attila, șeful Comisiei de Sănătate din Senat, este de părere că ar trebui lărgită aria de utilizare a telemedicinei. Pe de altă parte, sutem printre ultimele țări care nu are un sistem electornic de internare.

Telemedicina ar trebui utilizată în mai multe domenii, este de părere șeful Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila. El a vorbit în cadrul dezbaterii „TELEMEDICINA - medicina viitorului? Noile tehnologii și sistemul de sănătate din România", organizată de trustul de presă DC Media Group, din care fac parte DC News TV, DC News, DC Medical și DC Business, unde a evidențiat câteva aspecte legate de schimbările majore ce au avut loc în medicină, în contextul pandemiei de coronavirus. „Cred că se impune o lărgire foarte mare a domeniilor unde se pot utiliza telemedicina. Și aș începe cu lucrul cel mai important cu care ne-am confruntat încă din luna martie și mă refer la problemele legate de epidemiologie. Pe de o parte identificarea pacienților, urmărirea pacienților în situații de epidemie sau de pandemie. Un alt aspect care a ieșit la iveală este rolul telemedicinei în foarte multe domenii. De la medicul de familie - și aș mai completa neurologia, epidemiologia, diabetul, și încă multe și multe alte domenii unde cred că va găsi o serie de rezolvări pentru câteva situații destul de delicate cu care ne-am confrunat în ultimele 5-6 săptămâni”, a spus el în cadrul dezbaterii.

De asemenea, el crede că acest pas de început în utilizarea telemedicinei va continua și după ieșirea din situația de criză, după ce s-a constatat că este extrem de utilă în „chestiunile legate de problema rețetelor electornice, respectiv a necesității reglementării sau modificărilor de reglementări care se impune în acest domeniu, cu alte cuvinte cum să ajungă medicația până la pacient în astfel de situații. Și a mai apărut – dacă tot atingem problema pacienților neinfectați și problemele cu care se confuntat în această perioadă: avem domenii unde am făcut - nu săptămâni - ci luni sau chiar ani înapoi, privind posibilitatea de a interveni la timp, rata de mortalitate în anumite patologii, datorită lipsei de comunicare. Și aici stă în fața noastră o oporitunitate imensă, acel canal de comunicare între sistemul sanitar și pacient, care ar putea fi folsit în foarte multe situații”, a mai spus Laszlo Attila.

„Văd și partea bună a situației, pentru că totuși suntem la 30 de ani după o luptă surdă pe care a depus-o Parlamentul și toți factorii implicați pentru a promova acest tip de activitate medicală sau paramedicală și acuma am ajuns după 30 de ani în situația în care există o empatie și o mare parte a societății a conștientizat importanța și necesitatea introducerii unui astfel de sistem care să ne stea la dispoziție și atunci când avem o problemă majoră, așa cum suntem acum, ne-ar ușura foarte mult activitatea de zi cu zi în sistemul sanitar”, a mai completat el. Pe de altă parte, el susține că suntem printre ultimele țări care nu are un sistem de internare electornic.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel