Bugetul alocat Sănătății a fost unul din subiectele dezbătute la emisiunea Academia de Sănătate, cu Attila Laszlo, șeful Comisiei de Sănătate din Senat.
„Cred că este pentru prima dată când avem o astfel de abordare, privind bugetarea sistemului sanitar. Vă spun în calitate de om care a fost implicat, inclusiv în partea de pregătire sau negociere a acestui buget, pentru că în perioada în care se pregătea o primă variantă, intenția era să se ia ca și bază de discuții execuția bugetară de anul trecut. Asta ar fi însemnat o situație destul de dificilă pentru finanțarea sistemului sanitar, mai ales având în vedere că anul trecut au fost anumite carențe privind bugetarea”, a spus el exemplificând, apoi, câteva situații referitoare la efectele pe care le-a avut finanțarea sistemului sanitar de anul trecut. „V-aș da exemplul primelor două luni când, de fapt, s-au plătit datoriile cumulate în anul 2017. Sau, problemele de finanțare ale bugetelor prioritare de sănătate, care au pornit cu un deficit destul de consistent, care a fost rezolvat până la urmă prin rectificarea bugetară”, a mai spus el.
El a mai arătat că în urma multor discuții pe această temă s-a ajuns la o propunere de buget cu o creștere semnificativă față de anul trecut. „În urma discuțiilor avute în diferite comisii, discuțile politice, s-a ajuns la aceasă variantă care a dus la o creștere fundamentată punctual, pe ficare categorie în parte și s-a ajuns la această creștere de peste 20%”, a menționat el.
Bani mai mulți pentru medicii de familie
Una din categoriile care vor primi bani mai mulți este cea a medicilor de familie. Invitatul emisiunii a precizat că în cursul anului trecut, bugetul a fost de 1,98 miliarde de lei, iar în acest an va fi de 2,67 miliarde de lei. „Au fost anumite angajamente pe care și le-a luat ministerul, respectiv Guvernul, față de medicii de familie în cursul anului trecut. Cu 21,67% vor crește veniturile medicior de familie, domniile lor ne-au solicitat o alocare de 3,3 miliarde de lei, față de 1,98 miliarde, de unde au pornit, această solicitare se referea la situația ideală, în sensul că toate circumscripțiile să aibă cu medici, iar costurile cu personalul să fie suportate. Ca un cost fix, asta ar fi însemnat 3,3 miliarde de lei, până la urmă s-a ajuns la 2,67 miliarde de lei pentru finanațarea domniilor lor”, a menționat el.
Noi molecule pe lista compensatelor
De asemenea, invitatul în platoul emisiunii a mai spus că a fost necesară creșterea bugetului, datorită faptului că au fost introduse noi molecule pe lista medicamentelor compensate. „În cursul anului trecut au fost incluse în listele de compensare noi molecule, iar acesta este și motivul pentru care s-a majorat bugetul alocat medicamentelor compensate. În același timp au fost luate «la puricat» programele naționale, pentru a se corecta anumite anomalii, ca să nu mai existe situații în care finanțezi la programul de oncologie – dau o cifră – 100 de pacienți, dar pentru urmărirea cronică finanțezi doar 50 de pacienți. Pentru că au fost și astfel de situații”, a mai spus el.
Totodată, el a mai vorbit despre aceste programe naționale a căror finanțare prezenta anumite incoerențe. „Dacă un program național presupune, pe de o parte, partea de diagnostic, un tratament și urmărirea în timp a pacietului, toate costurile trebuie să fe incluse în programul național”, a mai spus el.
Ca exemplu el a vorbit despre situații precum acelea în care părinții puteau beneficia doar parțial de unele servicii medicale, iar pentru urmărirea unei boli sau unele investigații erau obligați să scoată bani din buzunar. „Nu mi se pare nici etic și e chiar anticonstituional să trimiți părintele să facă analiza copilului sub 18 ani, când Constituția îți spune că trebuie să-i asiguri gratuit. Au existat și astfel de situații în anumite programe naționale, motiv pentru care toate aceste lucruri au fost luate în discuție. Este prima dată când am auzit că sănătatea, sau finanțarea sistemului sanitar a devenit o prioritate pentru un guvern”, a mai punctat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.