Diabetul este una din problemele de sănătate ca a „explodat” în România, în ultimii ani. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a arătat în cadrul emisiunii Interviurile DC MEDICAL că în momentul de față există aproximativ 880.000 de pacienți cu diabet, însă în realitate, cifra este mult mai mare.
În condițiile în care la persoanele adulte procentul celor cu probleme de obezitate este destul de mic (aproximativ 9%) și avem circa 880.000 de diabetici, viitorul arată destul de îngrijorător, având în vedere că la copiii sub 18 ani, rata de obezitate este de circa 30%. Este cunoscut faptul că obezitatea este unul din factorii importanți pentru diabet.
Viitor sumbru
„Suntem într-o situație în care tratăm 880.000 de pacienți cu diabet. Statisticile ne arată că e foarte probabil să avem undeva aproape de 1,7 de milioane de diabetici în țară, dar care nu sunt descoperiți, nu se prezintă la medic. Costurile progamului național de diabet au fost, în 2016, undeva la 486 de milioane de lei, iar în 2017, de 650 de milioane de lei. Anul trecut am depășit un miliard de lei, iar anul acesta vom depăși 1,5 miliarde de lei.
Dacă contiuăm în ritmul acesta - și dacă mai adăugăm și previziunle oamenilor de specialitate care spun că în următorii 10-15 ani, dacă nu intervenim, ne vom confrunta cu peste 3 milioane de cazuri de diabetici în țară (în condițiile în care dacă luăm per total, toată popuația nu avem o probemă deosebită cu obezitatea, suntem undeva pe penultimul loc din Europa, la 9% din populație are probleme cu obezitata)”, a spus el.
Încurajarea mișcării, o soluție
De asemenea, în cadrul emisiunii a mai vorbit despre posibilitatea ca autoritățile locale să accepte utilizarea terenurilor și sălilor de sport ale instituțiilor de învățământ, pentru a încuraja mișcarea și sportul, la tineri.
Pe de altă parte, el a mai arătat în premieră că mai multe firme care activează în domeniul diabetului, alături de diabetologi și pacienți s-au sociat și lucrează împreună la o platformă ce va avea rolul de a informa corect și de a face prevenție și educație privind această afecțiune, care pare fi una din cele cu cea mai mare creștere din ultimii ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.