LASIK este un acronim pentru keratomileuza in situ asistată cu laser - un tip de chirurgie la ochi cu laser care remodelează permanent corneea pentru a corecta erorile de refracție.
În mod normal, corneea - stratul limpede din fața ochiului - focalizează lumina direct pe retina din spatele ochiului. Când corneea are o formă neregulată, lumina nu se concentrează tocmai pe retină, ceea ce duce la următoarele erori de refracție:
Miopie - vedere clară aproape, dar încețoșată la distanță, care apare atunci când corneea este mai curbă decât în mod normal, rezultând razele de lumină focalizate în fața retinei.
Hiperopie - viziune clară la distanță, dar vederea încețoșată la obiectele din apropiere, apare atunci când corneea este prea plată și lumina se concentrează în spatele retinei.
Astigmatism - vedere încețoșată din cauza unei cornee cu formă neregulată.
Cine poate suporta o intervenție LASIK
LASIK este aprobat de FDA pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și mai mari, care au avut ochelari de vedere sau lentile de contact timp de cel puțin doi ani la rând și ai căror ochi sunt în general sănătoși. Este posibil ca anumiți oameni să nu fie buni candidați pentru procedura LASIK. Aceștia sunt cei care au:
o infecție sau o vătămare a ochilor
cornee foarte subțiri
glaucom
cataractă densă
ochi uscați sever
diabet necontrolat
o eroare de refracție foarte mare
La ce se poate aștepta o persoană care va fi supusă unei intervenții LASIK
Înainte de procedura LASIK, chirurgul oftalmolog va face un examen pentru a verifica forma și grosimea corneei, să caute erori de refracție și să ia măsurători detaliate ale ochiului. Unii chirurgi oftalmologi utilizează tehnologii mai noi pentru a crea o hartă personalizată a corneei, ceea ce duce la o corecție a vederii mai precisă.
În timpul procedurii LASIK, ochiul este anesteziat. Chirurgul folosește un laser sau o lamă femtosecundă numită microkeratom pentru a tăia o clapă subțire de țesut din fața ochiului. Doctorul apoi trage înapoi clapeta pentru a dezvălui corneea, la încheierea procedurii LASIK.
Apoi, un laser arde mici cantități de țesut pentru a remodela corneea, astfel încât să se concentreze mai ușor direct asupra retinei. Nu ar trebui să fie durere, deși unele persoane simt presiune în timpul procedurii. Întreaga intervenție chirurgicală LASIK durează aproximativ 15 minute pentru ambii ochi.
După finalizarea procedurii LASIK, chirurgul plasează clapeta înapoi. Se va sigila de la sine, fără cusături, în zilele următoare procedurii.
Beneficii și riscuri LASIK
Astăzi, medicii efectuează aproximativ 600.000 de intervenții chirurgicale LASIK anual în Statele Unite. Majoritatea persoanelor care au această intervenție chirurgicală obțin viziunea 20/20, ceea ce înseamnă că pot vedea de la 20 de metri distanță, așa cum pot vedea persoanele cu vedere normală la acea distanță, fără a fi nevoiți să poarte ochelari sau lentile de contact. Peste 95% dintre persoanele care au efectuat această procedură spun că sunt mulțumiți de rezultate.
Reacții adverse posibile
LASIK poate provoca reacții adverse. Majoritatea sunt ușoare, cum ar fi ochi uscați, mâncărime sau arsură, care afectează 20% până la 40% dintre persoanele care au procedura. De asemenea, relativ frecvente sunt halourile în jurul luminilor noaptea, notează health.harvard.edu. Aceste simptome durează de obicei o lună sau două după procedură, dar unele persoane care au avut LASIK vor continua să prezinte simptome pe termen lung.
Într-un număr mic de cazuri, LASIK nu corectează complet vederea. În aceste cazuri, oamenii vor trebui în continuare să se bazeze pe ochelari sau lentile de contact pentru o vedere clară și după operație. Cei care nu realizează o corecție completă a vederii pot reveni la medic pentru o procedură suplimentară. Rareori, persoanele care au avut LASIK își pot pierde vederea din cauza infecției, cicatrizării sau vindecării precare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.