Laser, stomatolog. "Stomatologia nu rămâne mai prejos între toate celelalte ramuri medicale în care se folosește laserul cu succes. Este o bijuterie. Este un dispozitiv care ne permite să facem aproape toate procedurile stomatologice de la preparație de cavități, tratamentul unei carii simple până la manopere chirurgicale extrem de complexe", explică medicul stomatolog Diana Constantinescu, de la Clinica de Stomatologie a Spitalului Clinic Sanador, la Interviurile DC Medical.
Bijuteria se folosește într-o mulțime de proceduri: de la tratarea cavităților, asistare pe partea de albire, în proceduri parodontale. Despre boala parodontală, Diana Constantinescu spune că afectează destul de multă populație și, din păcate, din ce în ce mai tânără: "Ne luptăm cu această afecțiune zi de zi și laserul este unul din instrumentele care ne permite să facem această luptă cât mai blândă din ceea ce percepe pacientul ca și metode de tratament".
Laser, stomatolog: minim invaziv
Când folosește laserul, stomatologul vorbește de un întreg procedeu bio-fizic, de o lungime de undă, special selectată și special concepută să interacționeze un mod direct și foarte blând cu țesutul uman indiferent de situație și curăță tot ce este alterat, stricat.
"Fie că vorbim despre smalț – care este cea mai dură structură din corpul nostru, se apropie ca și duritate de duritatea diamantului - este îndepărat cu extrem de multă blândețe, fie că vorbim de dentină, structura adiacentă smalțului, os sau țesut moale – toate pot fi incizate, toate pot fi curățate de decontaminate extrem de bine cu ajutorul laserului", explică specialistul.
Folosirea laserului este un procedeu minim invaziv în care se îndepărtează tot ce e afectat de carii. "La fel într-o pungă parodontală (...), acolo unde avem o infecție, un țesut de granulație, un os infectat – în momentul în care explorăm acea pungă cu laserul îndepărtăm în primul și primul rând ceea ce este infectat lăsând pe loc țesutul sănătos și, foarte important, o decontaminare în profunzime a structurilor, acolo unde se instalează colonii bacteriene care pe viitor se pot reface dacă nu folosim un astfel de dispozitiv", povestește Diana Constantinescu.
Laser, stomatolog: diabetici, cardiacei, gravide
Potrivit acesteia, dispozitivul este ușor de manevrat, extrem de predictibil în timpul intervențiilor și are un avantaj major pentru medic: poate controla sângerarea.
"Este extrem de avantajos pentru copilașii care au nevoie de mici intervenții chirurgicale – sunt extrem de dese situațiile în care copiii foarte mici, chiar nou-născuți, există acele frenuri restrictive, inserțiile acelea congenitale ale musculaturii oro-labiale, ața limbii cum se spune popular sau a buzei, pot să împiedice micuțul să fie alăptat și atunci se creează o dramă. Mama trece prin momente dificile, nu-și poate hrăni copii. Foarte ușor, foarte repede putem gestiona o astfel de situație cu ajutorul unui laser", spune Diana Constantinescu.
Alte intervenții cu acest laser se pot face la acei copii preșcolari care sunt rârâiți sau sâsâiți. Într-o ședință de câteva minute, li se îndepărtează, fără sângerare, acel obstacol care a determinat tulburarea de fonație. Operațiile cu laser se pot efectua și la acei pacienți cărora rănile se videcă mai greu cum sunt diabeticii sau celor ce au probleme cardiace și sunt predispuși la sângerări. Și pentru aceștia sunt soluții de tratament, adaugă stomatologul, subliniind că "durerea nu mai este o problemă".
"Această tehnologie a fost cumva special concepută și pentru pacienții care au anumite stări patologice sau fiziologice. Diabetul este o stare patologică, sarcina este o stare fiziologică în care timp de 9 luni nu ne permitem să administrăm substanțe anestezice persoanei. Cu toate aceste se poate întâmpla ca graviduța să necesite un tratament stomatologic de urgență. Cu laserul putem obține inclusiv desensibilizarea terminațiilor nervoase periferice – adică o anestezie, doar prin iradiere și intervenții mult mai blânde care nu generează atât de multă durere așa cum pot genera instrumentele clasice", explică stomatologul Diana Constantinescu.
Specialistul subliniază că această tehnologie a schimbat total stomatologia și a alungat fricile și legendele urbane și, deși generațiile anterioare au trecut prin experiențe mai puțin plăcute, copiii de azi vor privi cu alți ochi stomatologul și nu vor veni cu frică.
"Mai mult decât o mână blândă nu va simți pacientul. Iar legat de durere, când eliminăm ablația mecanică (freza) – facem ablația smalțului non-contact, nici măcar nu atingem dintele. Este doar lumina și apa care provoacă o explozie acolo și prismă cu prismă de smalț este îndepărtată", spune medicul Diana Constantinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.