Laptele matern, minune pentru prematuri. Dr. Cornelia Preda: O cantitate mică de lapte poate să îi dezvolte intestinul. Ia picături de lapte și freacă gurița copilului

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Lapte matern - Foto: Freepik
Lapte matern - Foto: Freepik

Cât și ce mănâncă un bebeluș născut prematur. Cât de important este laptele matern.

Laptele matern este esențial pentru bebelușii născuți prematur, oferindu-le nutrienți vitali și anticorpi care contribuie la dezvoltarea sistemului lor imunitar fragil.

Acesta ajută la reducerea riscului de infecții și boli comune la prematuri, cum ar fi enterocolita necrozantă, datorită proprietăților sale antiinfalamtoare și antibacteriene.

Laptele matern sprijină creșterea și dezvoltarea optimă a organelor și a sistemului nervos central, promovând o evoluție sănătoasă pe termen lung.

"Alimentația este un punct cheie în dezvoltarea copilului.

Vă dați seama că un copil născut atât de prematur nu va fi pus la mamă la sân, nu i se va putea da cu biberonul. 

Dar cred că este cheia pentru un succes rapid să se facă o alimentație precoce cât de repede, chiar și în prima zi de la naștere, chiar și în primele zile. Se numește alimentație trofică. 

Ea nu are rolul de a aduce substanțe nutritive care să conteze în creșterea copilului. La început copilul primește acele substanțe pe venă, se numește alimentație parenterală, care are rolul de a stimula toate secrețiile, toți hormonii care sunt importanți pentru dezvoltarea ulterioară a intestinului.

Intestinul nici el nu este bine dezvoltat și o cantitate mică de lapte poate să-l ajute să se dezvolte corect și să ajute la dezvoltarea generală, pentru că intestinul este un loc extrem de important în homeostazia corpului și este locul unde se găsesc foarte mulți microbi. O microbiotă normală ajută la dezvoltarea normală a multor sisteme și organe", a declarat Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie și șefa Secției de Neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Cât și ce mănâncă un bebeluș născut prematur

"Dacă e un copil de 500g, nu-i dăm o masă pe zi, se dau la intervale de 3-6h, dar se poate începe cu 1ml sau se poate avansa. 1 ml e cât o linguriță.

Se poate începe cu 1ml și dacă avem lapte de mamă este excepțional.

Se administrează printr-o sondiță care ajunge în stomacul copilului și putem să administrăm foarte exact cantitatea pe care o dorim. 

Câteodată avem decât câteva picături de lapte de mamă și ele sunt puse pe asistenta care are grijă de bebeluș, ia picăturile de lapte și pur și simplu freacă gurița copilului", a mai spus ea.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel