Mai multe studii anterioare au găsit bacterii în laptele matern. Anumite ciuperci și bacterii s-au dovedit a fi probiotice importante pentru sănătatea copiilor.
Cercetarea este publicată în Applied and Environmental Microbiology, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie. „Cercetările noastre demonstrează prezența drojdiilor și a altor ciuperci în laptele matern la mamele sănătoase, susținând ipoteza că laptele matern este o sursă importantă de microorganisme pentru copilul în creștere”, a declarat cercetătorul principal Maria Carmen Collado, de Agrochimie și Tehnologie Alimentară, Consiliul Național de Cercetare, Valencia, Spania.
După ce au stabilit în cercetările anterioare prezența drojdiei și a altor ciuperci în laptele matern al mamelor din Spania, cercetăorii au prelevat lapte și de la mame din alte locații geografice, inclusiv Finlanda, China și Africa de Sud, pentru a afla dacă această constatare este valabilă și în locații cu condiții meteorologice, diete și stiluri de viață diferite față de cele din sudul Europei.
„Datele noastre confirmă prezența ciupercilor în laptele matern în diferite zone geografice. Acestea susțin rolul potențial al laptelui matern la însămânțarea inițială a speciilor fungice în intestinul sugarilor”, au scris cercetătorii în studiul lor. „Acest lucru susține existența unui «microbiom al laptelui de mamă» la mamele sănătoase.”
Speciile Malassezia și Davidiella (diferite specii de fungi) au fost cele mai răspândite în diferite țări. Cele două specii, precum și Sistotrema și Penicillium, erau prezente în laptele matern din fiecare țară.
Mai mult de 70% din eșantioanele spaniole și sud-africane au avut niveluri detectabile de ADN fungicid, în timp ce doar 45% din eșantioanele din China și doar 35% din probele finlandeze au avut la fel. „În ciuda similitudinii dintre microbiomul din cele patru tari, concluziile noastre sporesc influența potențială a factorilor de mediu, în special locația geografică, asupra speciilor de drojdie și ciuperci care alcatuiesc microbiomul din laptele matern, a spus dr. Collado, citat în sciencedaily.com.
Cercetătorii au comparat, de asemenea, cu microbiomul din lapte matern la mamele care au născut normal, față de cel al mamelor care au născut prin cezariană. Ciupercile specifice, cum ar fi cele din genul Cryptococcus, au fost mai răspândite în rândul probelor de la mamele care au născut normal, dar tipul nașterii nu a făcut o diferență în diversitatea sau bogăția fungică.
Anchetatorii nu au identificat sursa microbiomului din laptele matern, dar cele din specia Malassezia se găsesc în jurul glandelor sebacee, glandele care secretă grăsime pentru a lubrifia părul și pielea. Cele din specia Davidiella s-au găsit în vagin. Saccharomyces, specie prezent și în laptele matern, se numără printre cele mai abundente ciuperci din intestin.
Celulele fungice viabile din laptele matern arată că laptele matern ar putea influența dezvoltarea microbiomului la sugari, au scris cercetătorii. Cu toate acestea, puține se cunosc despre dezvoltarea de microbiomului la sugari, a spus dr. Collado.
În prezent, unele specii de drojdie sunt folosite ca probiotice potențiale pentru a promova sănătatea copiilor, a spus dr. Collado. „Cea mai comună este Saccharomyces boulardii. Studiul nostru a identificat mai multe specii de ciuperci care ar putea conferi beneficii pentru sănătatea umană și posibilitatea izolarii tulpinilor adecvate din laptele matern. Aceste beneficii potențiale ar trebui acum studiate în detaliu.”
Studiul original poate fi văzut AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.