Laptele matern ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă cauzate de nașterea prematură

Alăptarea la sân are multe beneficii pentru mamă și copil
Alăptarea la sân are multe beneficii pentru mamă și copil


Utilizarea timpurie a laptelui matern ar putea juca un rol esențial în prevenirea bolilor de inimă la sugarii născuți prematur, potrivit unui document condus de cercetătorii de la RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland) și Spitalul Rotunda.

 

Articolul de revizuire, publicat în revista Pediatric Research, a fost scris în colaborare cu cercetătorii de la Harvard Medical School, University of Oxford și University of Toronto.

Una dintre complicațiile de sănătate pe termen lung pe care le pot avea adulții tineri născuți prematur este caracteristicile unice ale inimii. Acestea pot include camere mai mici ale inimii, tensiunea arterială relativ mai mare și o creștere disproporționată a masei musculare din inimă, notează Eurekalert. 

Un studiu citat în articol a analizat 30 de adulți născuți prematur care au fost repartizați să primească lapte uman exclusiv și 16 adulți născuți înainte de naștere, care au fost repartizați să primească o dietă bazată pe formulă exclusivă în timpul șederii lor la spital la naștere. Au fost apoi supuse unei evaluări cardiovasculare detaliate între 23 și 28 de ani, inclusiv un RMN al inimii lor. După cum era de așteptat, toate inimile celor născuți prematur aveau camere mai mici decât inimile la persoanele care nu s-au născut prematur.

Cu toate acestea, studiul a arătat că camerele inimii mai mici au fost mai puțin profunde pentru grupul alimentat exclusiv cu lapte uman în comparație cu cei care au fost alimentați exclusiv cu formulă, sugerând un efect potențial protector al laptelui uman pentru structura inimii.

Cercetătorii au identificat apoi potențialele motive pentru care laptele matern are ca rezultat un risc mai mic de boli de inimă. Laptele matern ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin reglarea mai bună a hormonilor și a factorilor de creștere, întărirea sistemului imunitar al sugarului, reducerea inflamației și, eventual, îmbunătățirea metabolismului copilului.

Identificarea componentelor cheie din laptele matern care au ca rezultat o îmbunătățire a sănătății inimii ar putea deschide calea către o abordare mai direcționată pentru îmbunătățirea bunăstării cardiovasculare pe termen lung pentru cei născuți prematur.

„Este din ce în ce mai clar că nașterea prematură are ca rezultat efecte cardiovasculare adverse pe termen lung, cu consecințe clinice importante. Există o lipsă distinctă de intervenții preventive și terapeutice disponibile pentru ameliorarea acestor efecte", a spus profesorul Afif EL-Khuffash, profesor onorific de clinică al Pediatrie la RCSI și consultant neonatolog la Spitalul Rotunda, Dublin.

"Dovada actuală provine din studii observaționale și evidențiază legătura puternică dintre administrările precoce ale laptelui matern și îmbunătățirea sănătății cardiace pe termen lung, dar îi lipsește explicații mecanice concrete. Mai multe studii privind compoziția laptelui matern ar putea clarifica care sunt cauzele acestor sănătăți. beneficii, care, la rândul lor, ar putea duce la opțiuni de tratament mai bune. "

Grupul de cercetare în colaborare continuă să studieze efectele expunerii laptelui uman asupra funcției inimii la sugarii foarte prematuri, folosind scanări noi pentru a măsura funcția inimii. Ei speră să demonstreze că expunerea timpurie a laptelui uman la copiii prematuri poate duce la îmbunătățiri semnificative ale funcției inimii în primii doi ani

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel