Laptele, esențial în cazul persoanelor de peste 50 de ani. Scade riscul de boli de inimă

Monika Baciu |
Data publicării:
laptele - FOTO: Freepik@Racool_studio
laptele - FOTO: Freepik@Racool_studio

Această băutură este esențială dacă ai peste 50 de ani.

La vârsta de 50 de ani, ai putea simți că ai depășit apogeul, dar poți să te bucuri în continuare de următoarele decenii dacă ai grijă de nutriția ta. Corpul tău se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. În timp ce unele companii de suplimente au formulări specifice de multivitamine pentru persoanele peste 50 de ani, este important să te asiguri că primești suficient calciu și vitaminele D, B6 și B12.

Adulții mai în vârstă au nevoie de puțin mai mult calciu, iar vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul. Conform unui studiu din 2023 publicat în Endocrine, adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili la deficiența de vitamina D, care poate duce la probleme precum densitate osoasă redusă, creșterea riscului de căderi și scăderea puterii musculare.

Laptele, esențial dacă ai peste 50 de ani

Deși poți apela la suplimente pentru a obține cei 600 UI de vitamina D zilnic, majoritatea laptelui este fortificat cu vitamina D. Astfel, începând ziua cu o cană de lapte degresat fortificat îți va asigura 17% din necesarul zilnic de vitamina D.

Deficitul de vitamina D, ridicat în rândul vârstnicilor

Chiar dacă corpul tău produce vitamina D când este expus la soare, un articol din 2012 publicat în Aging and Disease subliniază faptul că adulții mai în vârstă tind să petreacă mai puțin timp în soare și pielea lor are mai multe dificultăți în a sintetiza această vitamină.

Problemele de mers în cazul adulților mai în vârstă apar parțial și din cauza deficienței de vitamina D. Această vitamină nu doar că joacă un rol în protejarea adulților mai în vârstă împotriva infecțiilor și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, dar nivelurile scăzute de vitamina D sunt, de asemenea, asociate cu afecțiuni precum sindromul metabolic, demența și unele tipuri de cancer.

Consumul de lapte, beneficii

Consumul zilnic de lapte poate reduce riscul de afecțiuni precum boala cardiovasculară, hipertensiunea arterială, obezitatea și osteoporoza, conform unei revizuiri din 2021 publicată în Nutrition and Metabolism. Cu toate acestea, laptele ar putea fi într-o mică măsură asociat cu o incidență mai mare a cancerului de prostată și a bolii Parkinson.

Chiar și dacă ai 30 de ani, ar putea fi o idee să începi să consumi regulat lapte pentru a-ți păstra forța în viața ulterioară. Un studiu din 2022 publicat în British Journal of Nutrition a descoperit că poți reduce riscul de a avea o forță musculară scăzută la vârsta de 69 de ani dacă bei zilnic între ¼ și ½ cană de lapte, iar consumul zilnic de cel puțin o cană de lapte este asociat cu o forță mai mare la bărbații din mijlocul vieții.

Laptele, esențial în cazul persoanelor de peste 50 de ani - FOTO: Freepik@stefamerpik

Laptele degresat prelungește viața

Grăsimea din lapte și produsele lactate pot face diferența în longevitatea ta. Deși laptele integral are beneficii pentru sănătate, s-ar putea să fie mai bine să treci la varianta degresată pentru a-ți prelungi viața, conform unui studiu din 2022 publicat în Nutrients.

Din peste 7.000 de persoane din Australia, cei care au băut varianta degresată de lapte au avut un risc mai scăzut de mortalitate în comparație cu cei care au băut lapte integral. În mod specific, bărbații au avut un risc redus cu 31%, iar femeile au văzut o reducere cu 41%, iar bărbații care au băut lapte degresat au avut și un risc cu 37% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă în particular.

Adulții mai în vârstă pot întâmpina dificultăți și în a obține suficientă proteină pentru a-și păstra masa musculară slabă. În loc să se bazeze pe proteinele animale bogate în grăsimi, pe care adulții mai în vârstă le-ar putea găsi dificil de mestecat și digerat, proteina din lapte și produse lactate ar putea fi opțiuni mai bune în comparație cu proteinele de origine vegetală, conform unui articol din 2017 publicat în Journal of Nutrition, Health, and Aging.

Când cercetătorii au dublat cantitatea de surse de proteine de origine vegetală din nuci, legume și soia, adulții mai în vârstă nu au atins necesarul de proteină în dietă. Însă dublarea cantității de proteină din lapte și alte produse lactate i-a ajutat să își atingă nevoile de proteină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel