Laptele poate fi benefic și pentru plante, nu doar pentru corpul uman. Poate servi ca îngrășământ, dar și ca pesticid sau antifungic, însă doar în anumite condiții.
Se pare că prin conținutul său bogat în calciu, ar ajuta nu doar organismul uman, ci și plantele. Poate fi bun ca antifungic, dar și ca îngrășământ.
Calciul ajută plantele să crească, precum și să prevină putregaiul final al florilor, care poate fi cauzat de o deficiență de calciu. Această afecțiune este frecventă la plantele de roșii, ardei și dovleac.
Laptele poate fi folosit, de asemenea, ca pesticid într-o anumită măsură, arătându-se cel mai promițător în combaterea afidelor și în reducerea virusului mozaicului frunzelor. De asemenea, poate fi folosit ca agent antifungic pentru a preveni apariția otrăvii, scrie thespruce.com.
Laptele poate fi folosit în grădină în orice stare: proaspăt, expirat sau praf, atâta timp cât este diluat corespunzător. Este de preferat laptele cu conținut scăzut de grăsime – 1 sau 2%. Se amestecă cu apă, în proporții egale și se pune într-o sticlă cu pulverizator. Laptele poate fi și mai diluat, însă în niciun caz mai concentrat de atât.
Amestecul de apă cu lapte se aplică pe frunze și ar trebui verificat ca amestecul să se absoarbă. După o jumătate de oră, dacă mai rămâne lichid pe frunze,a r trebui șters, pentru că unele plante pot dezvolta boli fungice, dacă lichidul stă pe frunze prea mult timp.
De asemenea, puteți turna amestecul de lapte direct în sol, la baza plantei, ceea ce va permite rădăcinilor să îl absoarbă.
După aplicarea laptelui nu ar trebui să folosiți un pesticid chimic sau un îngrășământ pe plante, pentru că acesta va ucide bacteriile din lapte care ajută plantele să crească. După utilizarea laptelui pe plante, ar putea exista un ușor miros neplăcut, dar acesta va dispărea în cele din urmă.
Atenție! Laptele nu este un panaceu atunci când vine vorba de cultivarea plantelor. Folosirea unei cantități prea mari poate duce la distrugerea plantei, datorită bacteriilor care pot împiedica creșterea și provoacă ofilirea. Grăsimea din laptele integral poate provoca, de asemenea, un miros neplăcut, în timp ce laptele degresat ar putea duce la putregaiul negru, putregaiul moale și pata de frunze Alternaria la anumite culturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.