Lămâile se crede că își au originea în nord-vestul Indiei și că au fost aduse în Orientul Mijlociu și Africa de către comercianții arabi acum o mie de ani. De acolo, lămâia a fost introdusă în Europa, iar în 1494 era cultivată în Azore și livrată în mari cantități în Anglia. Lămâile conțin multe dintre substanțele nutritive de care organismul nostru are nevoie zilnic pentru a funcționa corect.
O lămâie medie conține 29 de calorii, 1,1 grame de proteine, 2,8 grame de fibre, 9,3 grame de carbohidrați, 2,5 grame de zahăr și 0,3 grame de grăsime, conform Departamentului de Stat american pentru Agricultură. Conține 53 miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă 88 la sută din cantitatea recomandată zilnic, precum și cantități mici de fier, potasiu, zinc și calciu.
Dar iată ce beneficii pentru sănătate ale lămâii au fost dovedite:
1. E bună pentru sistemul digestiv
Carbohidrații din lămâi sunt făcuți în cea mai mare parte din fibre solubile sub formă de pectină. Fibra solubilă este cunoscută pentru a încetini digestia, ceea ce îți menține glicemia stabilă și inhibă creșterea tumorii cancerului de colon. Pectina, de asemenea, promovează nivelurile sănătoase de colesterol, potrivit HealthFully.com. Și la fel ca și alte fructe citrice, lămâile conțin un nutrient în cojile și uleiurile lor numit d-limonen, care pot ameliora simptomele indigestiei și Boala de reflux gastroesofagian.
2. Bună pentru inimă
Lămâia conține pectină și este bogată în vitamina C. Prima ajută la menținerea uni nivel sănătos de colesterol, a doua se știe că reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Lămâile conțin și potasiu, care, conform American Heart Association (link direct), poate ajuta la ameliorarea tensiunii în pereții vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale
3. Scade riscul de cancer
D-limonenul din lămâie are multiple beneficii pentru sănătate, iar una dintre ele include prevenirea cancerului. Lămâile conțin și un flavonoid numit naringenin, care, potrivit unui studiu din 2013 (link direct), are proprietăți puternice de prevenire a cancerului. Pulpa de lămâie și sucul ei conțin, de asemenea, cantități mari de beta criptoxantină și hesperidină, care sunt compuși care au prevenit formarea tumorilor maligne la șoareci, conform unui studiu din 2012 (link direct studiu).
4. Protejează împotriva anemiei
Anemia este o afecțiune a sângelui cauzată adesea de un deficit de fier. Lămâile, deși nu conțin mult fier, au în schimb un conținut ridicat de vitamina C, care poate ajuta la creșterea cantității de fier pe care corpul o absoarbe.
5. Poate preveni pietrele la rinichi
Cercetările (link direct studiu) confirmă faptul că acidul citric din fructe precum lămâia, lime, pepenele și portocala poate împiedica formarea pietrelor la rinichi: „Consumați doar 110 ml suc de lămâie pe zi s-a dovedit că crește semnificativ nivelul de citrat de urină fără a crește nivelul de oxalat ”, potrivit informațiilor de la Institutele Naționale americane de Sănătate.
6. Vă ajută să vă controlați greutatea
Experții spun că efectul lămâii asupra greutății e dat de conținutul de fibre și de capacitatea lor de a arde calorii, dar un studiu din 2008 (link direct studiu) a arătat că este posibil să aibă legătură cu alți compuși. Cercetătorii au administrat polifenoli extrași din coaja de lămâie, la șoareci, în timp ce erau hrăniți cu o dietă de îngrășare. Drept urmare, șoarecii nu s-au îngrășat așa mult cât ar fi fost normal.
7. Luptă împotriva ridurilor
Dermatologii adoră vitamina C din lămâie pentru efectul său pozitiv asupra producției de colagen, o proteină care ajută la prevenirea ridurilor pielii.
8. Protejează și stimulează sistemul imunitar
Vitamina C din lămâi îți poate stimula sistemul imunitar, reducând astfel durata unei răceli spre exemplu, la cei care beau ceai cald cu apă și lămâie. Studiile au arătat că lămâile pot avea aceleași efecte și asupra gripei.
9. Lămâile pot ajuta la calmarea astmului
Studiile arată că cei care consumă cantități mai mari de vitamina C au un risc mai mic de a dezvolta astm. Un studiu (link direct) publicat în 2013 în Alergie, Astm și Imunologie Clinică (Allergy, Asthma & Clinical Immunology) a arătat că participanții ale căror atacuri de astm au fost declanșate de o infecție respiratorie au fost capabili să scadă apariția unui atac de astm cu 78%, luând un gram de vitamina C pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.