Lactaza și intoleranța la lactoză, explicate pe înțelesul tuturor de Mihaela Bilic

Adisa Codruț |
Data publicării:
Lapte
Lapte

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică, într-o postare, ce înseamnă intoleranța la lactoză și care produse din lapte au mai puțină lactoză.

Lactază, lactoză. Medicul nutriționist Mihaela Bilic detaliază, într-o postare pe Facebook, ce înseamnă intoleranța la lactoză, ce este lactoza și oferă câteva recomandări.

Câteva idei din postarea acesteia:

* "Lactoza este dizaharidul/carbohidratul din lapte format din 2 molecule: glucoză și galactoză. Ca să fie descompus/absorbit, este nevoie de o enzimă- lactaza. Ea desface lactoza în cele două molecule constituente. Secreția acestei enzime este maximă în copilărie și scade cu vârsta, dar ne menținem pe viață capacitatea de a o secreta. Cu cât consumăm mai des și mai mult lapte, cu atât crește și sinteza de lactază, deci cu atât mai ușor vom digera laptele - pe principiul "funcția face organul", dacă consumi lactate organismul se va ocupa să-l proceseze corespunzător".

* "Ce înseamnă intoleranță la lactoză? O secreție scăzută de lactază, mai ales la cei care au eliminat o perioadă lungă lactatele din dietă. Lactoza nu piate fi descompusă și absorbită, rămâne în tubul digestiv, fermentează și poate determina balonare, tranzit accelerat, diaree. Care e soluția? Consumul de produse lactate cu conținut redus de lactoză.
(...) Iaurtul are mai puțină lactoză decât laptele proaspăt, iar brânza nu mai are deloc! Toate brânzeturile și cașcavalurile sunt produse care concentrează proteinele și grăsimea din lapte, dar nu mai conțin deloc carbohidrați/glucide. Deci cei cu intoleranță (temporară!) la lactoză pot mânca brânză”.

* "Și ca să închei cu laptele de la care am pornit, cred cu tărie că nu există o intoleranță definitivă la lactoză. Există doar oameni care nu iubesc laptele și nu vor să facă un obicei din consumul de produse lactate. Și chiar și în cazul ăsta, tot le rămâne brânza ca alternativă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel