Un studiu, publicat în jurnalul Circulation, cu aproape 3.000 de subiecți a relevat că persoanele care au inclus lactate nedegresate în dieta lor aveau un risc mai mic de diabet. O posibilă epxlicație a acestei legături este aceea că persoanele care evită sau limitează lactatele în dieta lor ar putea compensa lipsa de grăsimi consumând carbohidrați mai rafinați, cu conținut redus de fibre, ceea ce poate crește riscul de diabet.
Scad riscul de boli cardiovasculare, diabet și deces
Un al doilea studiu, realizat pe în jur de 60.000 de adulți, a arătat că niveluri mai mari de biomarkeri ai consumului de grăsimi lactate sunt asociate cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a fost publicat în PLOS Medicine.
Pe lângă acesta, un studiu publicat în European Journal of Nutrition - care a urmat peste 200.000 de oameni de-a lungul mai multor decenii a analizat relația dintre aportul de grăsimi din lactate și bolile de inimă.
Cercetătorii au constatat că nu există nicio creștere a riscului de boli de inimă în rândul persoanelor care au mâncat lactate integrale, deși riscul de boli cardiace a fost și mai redus atunci când caloriile din grăsimile din lactate au fost înlocuite cu calorii din grăsimi pe bază de plante sau din cereale integrale – cu 24% când au fost înlocuite cu grăsimi polinesaturate și cu 28 % atunci când este înlocuit cu cereale integrale. Pe de altă parte, riscul de boli de inimă a crescut cu 6% în cazul în care caloriile proveneau din grăsimi saturate precum ar fi cele din carnea roșie.
O a treia cercetare – în fapt o analiză publicată în jurnalul Cardiovascular and Thoracic Research – a pus cap la cap 27 studii care analizau lactatele ca sursă de grăsimi saturate și rolul lor în bolile de inimă, diabet și toate cauzele de deces. Concluziile: Consumul de lactate a fost asociat cu un risc cu 10% mai mic de boli cardiovasculare și cu un risc de accident vasculat cerebral (AVC) cu 12% mai mic. De asemenea, consumul de lactate a fost asociat cu un risc de mortalitate cu 20% mai mic. Și, nu în ultiul rând, nu a fost observată nicio asociere între consumul total de lactate și bolile coronariene.
Cât să consumăm
Un al patrulea studiu, de data asta publicat în The Lancet, și care a inclus 136.384 de persoane din 21 de țări, arată că, fără dubiu, „consumul de lactate a fost asociat cu un risc mai mic de mortalitate și evenimente majore de boli cardiovasculare într-o cohortă multinațională diversă”. Concluziile studiului arată și cam câte lactate ar trebui să consumăm:
- Consumul de produse lactate (mai mult 2 porții pe zi, față de 0 porții) a fost asociat cu un risc mai mic de 22% de boli cardiovasculare și un risc mai mic cu 34% de accident vascular cerebral;
- Consumul de lapte (peste 1 porție pe zi, față de 0 porții) a fost asociat cu un risc cu 18% mai mic de boli cardiovasculare;
- Consumul de iaurt (peste 1 porție pe zi, față de 0 porții) a fost asociat cu un risc cu 10% mai mic de boli cardiovasculare;
- Consumul de lactate cu grăsimi complete (peste 1 porție pe zi, față de 0 porții) a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de boli cardiovasculare.
La ce ne ajută toate aceste informații? Să înțelegem că cheia este moderația! Deși este mai sănătos să gătești cu ulei de măsline, de exemplu, poți să pui o bucățică de unt pe cerealele integrale fierbinți sau o feliuță de brânză pe pâine din cereale integrale sau, poate cel mai bine, să mănânci liniștit o porție de iaurt integral cu câteva linguri de fructe de pădure în el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.