Lăcrămioarele sunt specifice primăverii. Aceste flori au proprietăți medicinale. Florile de lăcrămioare sunt utilizate în parfumerie iar din extractele din plantă se prepară soluţii injectabile folosite în tratarea insuficientei cardiace. Părţile aeriene ale lăcrămioarei se recoltează în timpul înfloritului, iar florile se culeg atunci când jumătate din florile inflorescenţei sunt încă nedeschise. Frunzele de lăcrămioare se usucă exclusiv pe cale artificială, dar florile se pot usca la soare sau la umbră.
Lăcrămioara este utilizată ca un remediu natural pentru o gamă largă de afecţiuni, incluzând tulburări digestive, tulburări ale sistemului nervos, tulburări ale pielii şi inflamaţii. În plus, poate fi utilizată pentru tratarea durerii de cap, a durerilor menstruale şi a stresului. Uleiul esenţial extras din lăcrămioara este considerat cel mai valoros pentru proprietăţile sale medicinale. Uleiul esenţial conţine compuşi antiinflamatori şi antiseptici, precum şi compuşi care au efect calmant asupra sistemului nervos.
Vezi și: Reproșul, linia roșie în cuplu. Radu Leca: Dacă înțelegi asta, este un pas spre normalitate
Lăcrămioara, efect asupra inimii
Lăcrămioarele sunt considerate ca fiind un tonic cardiac. Acesta ajută la ameliorarea a numeroase probleme referitoare la sănătatea inimii tale. Lăcrămioarele sunt folosite pentru tratarea insuficienței cardiace congestive, a bolilor cardiace valvulare, a hidropiziei și a debilității cardiace.
Flavonoidele prezente în plantă ajută la îmbunătățirea sănătății inimii prin încurajarea arterelor, ajutând astfel la dilatarea sângelui. În comparație cu alte plante, lăcrămioarele sunt considerate ca fiind mai eficiente și mai sigure pentru persoanele în vârstă. Planta este folosită și în tratarea aritmiei, deoarece îmbunătățește funcționarea musculară a inimii. În mod similar, aceasta normalizează și controlează ritmul bătăilor inimii, vindecând bătăile neregulate ale inimii. Glicozidele prezente în plantă reduc riscul de atac de cord, notează Health Benefits of Times.
Lăcrămioarele, efect asupra creierului
Lăcrămioarele pot îmbunătăți funcționarea sistemului nervos. Proprietățile anti-îmbătrânire ale plantei ajută la limitarea apariției declinului legat de vârstă în ceea ce privește abilitățile tale cognitive. Consumul plantei ajută la îmbunătățirea capacității de memorare, aceasta fiind o problemă comună legată de vârstă cu care se confruntă persoanele în vârstă. S-a constatat că are un impact pozitiv și asupra îmbunătățirii memoriei. Nufărul este folosit și în tratarea epilepsiei și a îmbătrânirii celulelor cerebrale.
Lăcrămioarele controlează tensiunea arterială
Proprietățile diuretice ale plantei ajută la dilatarea vaselor de sânge. Flavonoidele din plantă ajută la stimularea arterelor, ușurând astfel fluxul de sânge. Acest lucru, la rândul său, ajută la controlul și gestionarea nivelului tensiunii arteriale.
Lăcrămioarele gestionează infecția tractului urinar
Lăcrămioarele au proprietăți diuretice care ajută la îmbunătățirea și creșterea formării urinei în corpul tău. Prin această proprietate, planta ajută la eliminarea toxinelor și a bacteriilor care cauzează infecții din tractul urinar.
De asemenea, ajută și prin eliminarea cantității excesive de apă din corpul tău. Pe măsură ce microbii sunt eliminați din sistemul dumneavoastră, planta este extrem de utilă pentru vindecarea infecțiilor urinare. În mod similar, proprietatea diuretică a plantei ajută la detoxifierea ficatului dumneavoastră, scăpând astfel de toxinele dăunătoare.
Lăcrămioarele tratează depresia
Proprietățile terapeutice pe care le posedă lăcrămioarele le fac utile în tratamentul anxietății și al depresiei. Uleiul esențial produs din această floare ajută la relaxarea și calmarea minții. Acesta poate fi aplicat pe ceafă sau pe tâmple pentru a vindeca și neliniștea.
Lăcrămioarele ameliorează bătăile neregulate ale inimii
Lăcrămioarele ingerate sub formă de ceai sau tinctură pot ameliora bătăile neregulate ale inimii. Compușii din această floare reduce bătăile inimii, permițându-i să funcționeze mai ritmic și mai regulat. Diminuează disconfortul miocardului și stabilizează funcțiile inimii fără ajutorul unui plus de oxigen. Dar cantitățile atent măsurate trebuie administrate sub supravegherea unui expert, deoarece cantitățile mari ar putea fi fatale pentru sănătate.
Lăcrămioarele reduc cicatricile
Un unguent făcut din lăcrămioare este folosit pentru tratarea arsurilor și a altor răni fără a lăsa cicatrici. Este, de asemenea, util în vindecarea rapidă și eficientă a țesuturilor cicatrizate.
Lăcrămioarele oferă un plus de strălucire pielii
Florile acestei plante sunt infuzate cu apă pentru a se obţine un tonic care este utilizat pentru iluminarea pielii. În plus, se remarcă prin acţiunea astringentă a pielii.
Lăcrămioarele, compuși
Lăcrămioarele conțin glicozidele convallarin și convallamarin, care sunt tonice cardiace și diuretice puternice și sunt utilizate și în medicina alopată. Toate părțile plantei sunt antispastice, cardiotonice, puternic diuretice, emetice, febrifuge, laxative și sedative.
Lăcrămioarele conțin două glicozide - Convallamarin, care are acțiune diuretică, și Convallarin, care are acțiune purgativă. De asemenea, conține flavonoide, saponine, acid citric, acid malic, ulei esențial și cardenolide. În afară de acestea, în aceste frumoase plante cu flori se mai găsesc Convallatoxine, Convalluside și Convallatoxol, potrivit Style Craze.
În conformitate cu beneficiile pe care le oferă planta, utilizarea nesupravegheată și necontrolată a lăcrămioarelor poate avea efecte secundare grave, notează Boldsky
Planta se recoltează de obicei când este în floare și poate fi uscată pentru utilizare ulterioară, deși are o acțiune mai puternică atunci când este proaspătă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.