La pacienții care au avut infarct sau AVC, obezitatea abdominală poate provoca evenimente recurente

Dana Lascu |
Data publicării:
corp uman
corp uman

Supraviețuitorii unui infarct sau ai unui AVC care au obezitate abdominală, adică un exces de grăsime în jurul taliei, au un risc crescut de a face încă un atac de cord sau accident vascular cerebral. Iar pericolul e mai mare pentru bărbați.

Studiile anterioare au arătat că obezitatea abdominală este un factor de risc important pentru a avea un prim infarct. Însă până în prezent, asocierea dintre obezitatea abdominală și riscul unui atac de cord sau al unui AVC (accident vascular cerebral) ulterior nu era cunoscută.

Obezitatea abdominală, factor de sine stătător

„Pacienții sunt de obicei supuși unui regim de tratament medical strict după primul infarct pentru a preveni al doilea eveniment (numit prevenție secundară)", a declarat autorul unui nou studiu, Dr. Hanieh Mohammadi, de la Institutul Karolinska, Stockholm, Suedia.

„Prevenirea secundară funcționează prin reducerea factorilor de risc asociați cu atacul de cord și accidentul vascular cerebral, cum ar fi glicemia ridicată, lipidele și tensiunea arterială. Nu se știa anterior dacă obezitatea abdominală este un factor de risc pentru evenimente recurente în rândul pacienților pe tratamente de prevenție secundară, a mai spus cercetătorul.

Studiul (link direct) realizat de ea, publicat recent publicat în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC), este cel mai mare și mai definitiv realizat vreodată pe această temă, a inclus peste 22.000 de pacienți după primul atac de cord și a investigat relația dintre obezitatea abdominală (măsurată prin circumferința taliei) și riscul pentru evenimente recurente ale bolilor cardiovasculare. Cercetătorii au analizat în mod specific evenimentele cauzate de arterele înfundate, cum ar fi atacul de cord (infarctul) fatal și non-fatal și accidentul vascular cerebral (AVC). Pacienții au fost recrutați din registrul SWEDEHEART la nivel național și au fost urmăriți în medie 3,8 ani.

Circumferința taliei, cât trebuie să fie

Majoritatea pacienților - 78% dintre bărbați și 90% dintre femei - au avut obezitate abdominală (circumferința taliei de 94 cm sau mai mare pentru bărbați și de 80 cm sau mai mult pentru femei).

Creșterea obezității abdominale a fost asociată independent cu atacuri de cord și accidente vasculare fatale și non-fatale, indiferent de alți factori de risc (cum ar fi fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, tensiunea arterială, lipidele sângelui și indicele de masă corporală [IMC]) și de tratamentele secundare de prevenție. Circumferința taliei a fost un marker mai important al evenimentelor recurente decât obezitatea generală.

„Motivul pentru care obezitatea abdominală este foarte frecventă la pacienții cu un prim atac de cord este că este strâns legată de afecțiuni care accelerează înfundarea arterelor prin ateroscleroză. Aceste condiții includ tensiunea arterială crescută, glicemia ridicată și rezistența la insulină (diabet), precum și creșterea nivelului de lipide din sânge", a explicat Dr. Mohammadi, într-un material dat publicității.

Indiferent de ce tratament ei, dimensiunea taliei contează

„Rezultatele noastre sugerează însă că pot exista și alte mecanisme negative asociate obezității abdominale care sunt independente de acești factori de risc și rămân nerecunoscuți", a adăugat ea. „În studiul nostru, pacienții cu niveluri crescânde de obezitate abdominală aveau și un risc crescut de evenimente recurente, în ciuda faptului că se aflau pe terapii care scad factorii de risc tradiționali conectați cu obezitatea abdominală - cum ar fi antihipertensivi, medicamente pentru diabet și medicamente care scad lipidele".

Acesta a fost primul studiu de acest gen care a analizat bărbații și femeile împreună și separat. Relația dintre circumferința taliei și evenimentele recurente a fost mai puternică și mai liniară la bărbați. La femei relația a fost în formă de U, ceea ce înseamnă că circumferința medie a taliei (mai degrabă decât cea mai mică) este cea mai puțin riscantă. Trebuie menționat că circumferința taliei de la intervalul mediu pentru femeile incluse în studiu a fost deasupra valorii recunoscute în mod tradițional pentru obezitatea abdominală (80 cm).

„În studiu au fost de trei ori mai mulți bărbați comparativ cu femeile, contribuind la puterea statistică mai mică în grupul feminin. Prin urmare, sunt necesare mai multe studii înainte de a putea trage concluzii precise în funcție de sex, dar acesta este un început", a menționat Dr. Mohammadi.

Bărbații, risc mai mare decât femeile

În ceea ce privește posibilele explicații pentru diferențele dintre rezultatele pe sexe, cercetătoarea a spus că „unele studii au sugerat că obezitatea abdominală poate fi mai direct asociată cu grăsimea viscerală rea (grăsimea care se află în jurul organelor) la bărbați în comparație cu femeile. La femei, se crede că o parte mai mare din grăsimea abdominală este constituită din grăsimi subcutanate, care sunt relativ inofensive. "

În concluzie, Dr. Mohammadi spune că „obezitatea abdominală nu doar că îți crește riscul pentru un prim atac de cord sau un prim accident vascular cerebral, ci și riscul de a avea evenimente recurente după prima nenorocire. Menținerea unei circumferințe a taliei sănătoase este importantă pentru prevenirea viitoarelor atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, indiferent de câte medicamente puteți lua sau cât de sănătoase sunt analizele de sânge. Obezitatea abdominală poate fi abordată consumând o dietă sănătoasă și echilibrată și o activitate fizică regulată. "

Autoarea recomandă utilizarea măsurării circumferinței taliei în setările clinice pentru a identifica pacienții care au avut un prim atac de cord și care au risc crescut să mai facă unul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel