Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri, astfel că un control oftalmologic de rutină este indicat încă de la vârste foarte fragede, ținând cont de faptul că există o incidență a afecțiunilor oftalmologice în cazul copiilor.
„Există și tocmai de aceea ne bucurăm în momentul în care părinții vin cu cel mic la controlul de rutină. Spunem noi că este bine să facem primul consult oftalmologic în jurul vârstei de 6 luni. Ulterior, după ce vedem despre ce este vorba și reușim să detectăm anumite anomalii care poate sunt normale pentru vârsta respectivă, dar vrem să vedem că se corectează de-a lungul timpului, pe măsură ce trece timpul vrem să vedem copilul la un interval de un an, un an și jumătate, depinde de ce descoperim”, a declarat dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmologic, doctor în științe medicale, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Ce afecțiuni oftalmologice pot avea copiii
”De obicei, în primii ani de viață, ne temem cel mai mult de obstrucția de canal. Sunt acei ochi lăcrimoși, copilul este întotdeauna cu conjunctivite, cu ochi încărcați de secreții. De evitat curățarea acestora cu ceaiuri care sunt foarte iritante. De preferat, ser fiziologic, comprese, șervețele speciale pentru zona ochilor bebelușilor. Avem multiple alte variante, nu ceaiurile. Ele sunt pentru băut și sunt foarte bune.
După 2-3 ani de viață putem să descoperim viciile de refracție: miopie, astigmatism, hipermetropie.
După vârsta de 6-7 ani, când copilul începe să petreacă foarte mult timp în zona de aproape, respectiv foarte multe ecrane apare miopia, cu care ne luptăm din plin zilele acestea după 2 ani de pandemie, în care ei au stat foarte mult în casă și în ecrane”, a mai spus medicul.
Pandemia, tehnologia și miopia
De altfel, aceasta a afirmat că a crescut foarte mult numărul copiilor miopi, nu doar în România, ci în rândul tuturor țărilor avansate în utilizarea dispozitivelor electronice. ”Țările asiatice au un procent de 80-90% din toată populația care este mioapă, în Europa, deocamdată, suntem pe la 30-50%”.
Vezi și: Defectele de vedere. Ce este PREZBITISMUL?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.