Deși sunt o variantă mai practică și mai rapidă, cozonacii din comerț ascund o mulțime de nereguli și de calorii.
"Gospodinele și doamnele pot încerca să facă un cozonac acasă, să fie o provocare, numai că, dacă facem cozonaci acasă, 3-4 cozonaci iar sunt prea mulți prin casă. Sau să alegem varianta de a da comandă pe la cofetării, cofetăriile au foarte mult de lucru în perioada aceasta. Sau dacă luăm din magazin să citim niște etichete.
Pe etichetă mai scrie ce este acolo adăugat. Vedem pe suta de grame care este cantitatea de zahăr și până la urmă s-ar putea să nu ne mai placă ce cumpărăm", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Mai există și varianta aceea de cozonac foarte mic, baigli. Eu sunt din Ardeal și acolo se folosea așa ceva, cu mai puțină cocă și foarte mult mac sau foarte multă nucă. Oricum, să ținem minte că toate sunt niște dulciuri hipercalorice", a adăugat Anca Hâncu.
Infocons a realizat de-a lungul timpului analize pe cozonacii prezenți pe rafturile tuturor magazinelor și a descoperit ce se ascunde, de fapt, în spatele etichetelor și imaginilor apetisante.
Rețetă cozonac - 30% zahăr, 4% umplutură și 9 E-uri
Astfel, din punct de vedere al aditivilor alimentari, cantitatea acestora variază între 0 și 9 E-uri.
Potrivit Infocons, 75% dintre produse a avut in compozitia lor aditiviul alimentar E471, care este un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi.
35% dintre produse au avut ca si ingredient E202. Acest aditiv alimentar se mai numește și sorbat de potasiu.
Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare.
Unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul acestuia și NU este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici.
De asemenea, valoarea energetică găsită în produse variază între 298 și 414.6 kcal/100g. Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5.8g/100g iar cantitatea cea mai mare este de 12.3g / 100g.
Zahărul este și el prezent în compoziție, cu valori începând de la:
1 – 18 g zaharuri (din glucide) / 100 cantitatea cea mai mică2 – 30.2g zaharuri (din glucide) / 100 gr cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziția unui cozonac poate fi doar zahăr. 30.2g de zahăr înseamnă aproape 8 lingurițe de zahăr.
Pentru prevenirea diabetului și a obezității, organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zahărul să nu depășească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 g pentru o dietă de 2.000 kcal).
Cantitatea de sare (sodiu) g / 100 g găsită în produse variază între 0.1g și 0.8g / 100g.
“Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele și să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă totuși nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a ști ce cumpărăm și a face alegerea cea mai potrivită.
Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm și, dacă nu înțelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm și să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înțelegem ce scrie. Avem foarte multe sortimente în magazine, așa că sigur o să găsim un cozonac pe care să-l cumpărăm.
De asemenea, trebuie să citim și termenul de valabilitate, ca nu cumva să ajungem să ne îmbolnăvim în prag de sărbători.
Trebuie să fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos!”, a declarat Sorin Mierlea, Președintele InfoCons.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.