Pentru mulți oameni, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea fierbinte (sau cu gheață), cu sua fără zahăr ori lapte. Dar, pentru a maximiza efectele sale energizante, cel mai bun moment pentru a bea cafea s-ar putea să nu fie chiar imediat după ce vă treziți. Dacă cafeaua este o parte esențială a rutinei tale de dimineață sau o folosești atunci când ai nevoie de un plus de concentrare, ar putea exista avantaje în a întârzia prima ceașcă.
"Dacă cafeaua vă ajută să vă simțiți alert și concentrat fără o cădere de energie, acesta este de obicei un semn bun. Dacă vă simțiți anxios, agitat, înfometat, deprimat, cu greață sau atât de agitat încât nu puteți dormi, mai gândiți-vă o dată la cafea sau la cofeină în general", spune Kylene Bogden, medic specialist în medicină și consilier de wellness pentru Love Wellness.
Cafeaua are cofeină în ea, iar stimulentul poate crește nivelul de cortizol. Cortizolul este principalul hormon de stres al organismului și ajută la reglarea metabolismului nostru, a sistemului imunitar și a zahărului din sânge, printre alte funcții, spune Bogden.
Nivelurile noastre de cortizol cresc în mod natural și ating un vârf la aproximativ 30 până la 45 de minute după ce ne trezim - și deoarece cortizolul ne stimulează metabolismul, duce la mai multă energie și vigilență în acest moment al zilei, potrivit unui studiu din iunie 2016 în Emotion.
Pentru a evita un vârf mare de cortizol, beți prima ceașcă de cafea la aproximativ o oră după ce vă treziți. "Unele cercetări spun că cortizolul este încă ridicat din cauza somnului atunci când te trezești prima dată și astfel este mai bine să aștepți cafeaua și să o bei la mijlocul dimineții, când cortizolul este mai scăzut", spune Lauren Slayton, RDN.
Mai multe puteți citi pe Spectacola.
Consumul de cafea sau ceai este asociat cu un risc mai mic de AVC (accident vascular cerebral) și demență, potrivit unui studiu efectuat pe persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, publicat recent în revista cu acces deschis PLOS Medicine (link direct studiu). Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de demență post-accident vascular cerebral.
Accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente care pun viața în pericol și provoacă 10% din decese la nivel global. Demența este un termen general pentru simptomele legate de declinul funcției creierului și este o problemă de sănătate globală cu o povară economică și socială ridicată. Demența post-accident vascular cerebral este o afecțiune în care simptomele demenței apar după un accident vascular cerebral.
Cercetătorul Yuan Zhang și colegii săi de la Universitatea de Medicină Tianjin, Tianjin, China au studiat 365.682 de participanți de la baza de date Biobank din Marea Britanie, care au fost recrutați între 2006 și 2010, și i-au urmărit până în 2020. La început participanții și-au raportat singuri consumul de cafea și ceai. Pe parcursul perioadei de studiu, 5.079 de participanți au dezvoltat demență și 10.053 au suferit cel puțin un accident vascular cerebral. Persoanele care au băut 2-3 căni de cafea sau 3-5 căni de ceai pe zi, sau o combinație de 4-6 căni de cafea și ceai au avut cea mai mică incidență de AVC (accident vascular cerebral) sau de demență. Persoanele care au băut zilnic 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral (HR, 0,68, 95% CI, 0,59-0,79; P <0,001) și un risc cu 28% mai mic de demență (HR, 0,72, 95% CI, 0,59-0,89; P = 0,002) comparativ cu cei care nu au băut nici cafea, nici ceai. Consumul de cafea, de unul singur sau în combinație cu ceai, a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de demență post-AVC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.