La cât timp trebuie să urinezi. Ce se întâmplă dacă te abții să îți golești vezica

Monika Baciu |
Data publicării:
la cat timp trebuie sa urinezi - FOTO: Freepik@Grinvalds@suriyawutsuriya
la cat timp trebuie sa urinezi - FOTO: Freepik@Grinvalds@suriyawutsuriya

La cât timp trebuie să urinezi. Ce poți să pățești dacă te abții pentru câteva minute.

La cât timp trebuie să urinezi. Medicii recomandă golirea regulată a vezicii urinare, cam o dată la trei ore. Dar știm cu toții că există situații în care acest lucru nu este posibil.

În timp ce întârzierea chemării naturii pentru o oră sau două nu va reprezenta o amenințare pentru sănătatea ta, este posibil să îți afectezi corpul dacă îți reții urina prea mult timp sau dacă îți faci un obicei de a nu te ușura suficient de des.

O vezică sănătoasă poate reține aproximativ 2 căni de urină înainte de a fi considerată plină. Este nevoie de 9 până la 10 ore pentru ca organismul tău să producă 2 căni de urină. Acesta este cam atât de mult timp cât puteți aștepta și să vă aflați în zona de siguranță fără posibilitatea de a vă deteriora organele.

În cele mai rele circumstanțe, vezica ta se poate întinde pentru a reține chiar mai mult de 2 căni de lichid. Dar dacă, din anumite motive, nu sunteți fizic capabil să urinați sau dacă observați că copilul dumneavoastră nu urinează, aveți dreptate să vă faceți griji.

Despre vezica urinară

Vezica urinară este un organ extensibil. Procesul de golire a vezicii urinare nu este diferit de o contracție musculară. Două tuburi numite uretere aduc urina filtrată în jos de la rinichi și în vezica urinară. Odată ce vezica dvs. conține 460-680 de ml de lichid, este considerată plină.

Cercetările ne spun că vezica urinară are o linie directă de comunicare cu creierul dumneavoastră. Vezica dumneavoastră este plină de receptori care îi spun creierului dumneavoastră cât de plină este vezica dumneavoastră. Practic, există o ”linie de umplere” invizibilă în vezică.

Atunci când urina atinge acel punct, creierul tău primește un semnal care îți indică faptul că trebuie să urinezi. Acest lucru se întâmplă atunci când vezica ta este plină doar pe un sfert.

Atunci când simțiți prima dată nevoia de a urina, vezica mai are probabil ceva timp până se umple complet. Iar atunci când vezica urinară devine plină, mușchii din jurul ei se contractă pentru a împiedica scurgerea urinei până când sunteți gata să o eliberați.

Complicațiile și alte probleme de sănătate ale vezicii dvs. urinare pot duce la afecțiuni precum incontinența, vezica hiperactivă și retenția urinară. Aceste afecțiuni sunt mai frecvente atunci când aveți peste 50 de ani.

Vezi și: De ce apar vergeturile. Cum se pot trata și care sunt cele mai frecvente zone în care apar. Ce boli indică striațiile de pe corp

La ce pericole te expui dacă te abții să urinezi

Pericolele pe care le presupune reținerea urinei sunt în mare parte cumulative. Reținerea urinei timp de șase ore în timpul acelei călătorii memorabile cu mașina probabil că nu vă va face rău pe termen lung.

Dar dacă ignori în mod constant nevoia de a urina, poți dezvolta complicații. În general, ar trebui să mergi când simți nevoia să mergi!

Iată câteva dintre pericolele pe care le presupune reținerea urinei:

Dacă nu vă goliți vezica suficient de des sau dacă treceți câteva zile fără să o goliți până la capăt, poate rezulta o infecție a tractului urinar (ITU).

Dacă vă rețineți urina ca o chestiune de obișnuință, vezica dumneavoastră poate începe să se atrofieze. În timp, puteți dezvolta incontinență.

Atunci când vă rețineți urina timp de 10 ore sau mai mult, puteți dezvolta retenție urinară, ceea ce înseamnă că mușchii vezicii urinare nu se pot relaxa și nu vă permit să vă ușurați, chiar și atunci când doriți.

În cazuri foarte rare, reținerea urinei poate provoca spargerea vezicii urinare, potrivit Healthline.

Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului

Cât de des urinăm într-o zi

Frecvența normală de urinare variază foarte mult de la o persoană la alta. Depinde, de asemenea, de cantitatea de lichide pe care o bei în fiecare zi.

Bebelușii și copiii au vezicule mai mici, așa că trebuie să își golească vezica mai des. Sugarii produc de obicei șase până la opt scutece ude pe zi, dar pot urina mult mai mult decât atât. Copiilor mici li se poate părea că fac și mai mult, mai ales în timpul antrenamentului la toaletă, când pot avea nevoie să își golească vezica de 10 sau mai multe ori.

Odată ajuns la vârsta adultă, vizitarea toaletei pentru a urina de șase până la șapte ori pe zi este considerată medie. Să mergi de doar 4 ori și de până la 10 ori este încă în limitele a ceea ce este considerat normal.

Medicamentele și anumite afecțiuni pot afecta frecvența. Anumite medicamente, cum ar fi diureticele pentru hipertensiune arterială, vă pot face să aveți nevoie să urinați mai frecvent.

Condițiile medicale, cum ar fi diabetul, sarcina și anemia celulelor secerătoare, pot, de asemenea, să determine necesitatea de a merge mai des.

Vezi și: În ce stadiu al bolii Alzheimer pacienții nu își mai recunosc familia. Cum să procedezi în această situație

Deshidratare

Dacă nu ați mai simțit nevoia de a urina de ceva vreme, este posibil să fiți deshidratat. Deshidratarea apare atunci când corpul tău pierde mai multe lichide decât absoarbe. Când se pierde prea mult lichid, funcțiile organismului tău sunt afectate. Simptomele deshidratării pot include:

- amețeli

- urinări rare

- urină care este maro sau galben închis

- gură uscată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel