La cât timp de la întârzierea menstruației trebuie să mergi la medic. Dr. Emel Nuraltay: În orice moment

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
menstruatie - FOTO: Freepik@atlascompany
menstruatie - FOTO: Freepik@atlascompany

La cât timp de la întârzierea menstruației trebuie să mergi la medic. 

Primul element care poate sugera o sarcină este întârzierea menstruală. Acest semn este valabil în cazul pacientelor aflate în perioada fertilă, care au un partener, care au avut un contact sexual neprotejat și care prezintă o întârziere menstruală de cel puțin o săptămână.

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist în Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică când ar trebui să facem o ecografie.

"Primul element care ne poate duce cu gândul la o sarcină este întârzierea menstruală și aici vorbim de paciente care se află în perioadă fertilă care au un partener, care au avut un contact sexual neprotejat și care au o întârziere menstruală de cel puțin o săptămână.

Recomandarea este cam la 10 zile de întârziere menstruală cu un test de sarcină pozitiv să primim la cabinet pacienta, să-i facem o ecografie de confirmarea sarcinii și să constatăm prezența sacului gestațional intrauterin, în cel mai fericit caz", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Ecografia, examenul ușor de realizat

Medicul a menționat că ecografia transvaginală poate fi realizată într-un interval de 10 până la 21 de zile de la întârzierea menstruației, ceea ce oferă pacientelor suficient timp pentru a verifica evoluția sarcinii. Acest examen medical ajută la confirmarea sarcinii și este un pas important în monitorizarea sănătății femeii în această perioadă.

"10 zile de întârziere. Dar sigur că într-un interval de 10-21 de zile se poate face acest gest. O ecografie transvaginală este disponibilă în orice unitate sanitară. Nu este nimic complicat în a face asta", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

La cât timp de la întârzierea menstruației trebuie să mergi la medic. Dr. Emel Nuraltay: În orice moment - FOTO: Freepik

Cum se pune diagnosticul de sarcină

Diagnosticul de sarcină se poate pune prin mai multe metode, iar confirmarea acestuia depinde de stadiul sarcinii și de rezultatele testelor efectuate. Cele mai frecvente metode includ:

Testul de sarcină (testul de urină): Este cel mai rapid și accesibil test. Testele de sarcină pot detecta prezența hormonului hCG (gonadotropina corionică umană) în urină, care este produs în timpul sarcinii. Testele de urină sunt disponibile în farmacii și sunt ușor de utilizat acasă.

Testul de sânge: Acesta poate fi efectuat în cadrul unui laborator și măsoară nivelul hormonului hCG din sânge. Este mai precis decât testul de urină și poate detecta sarcina mai devreme, chiar și la câteva zile după concepție. Există două tipuri de teste de sânge:

Testul calitativ: Confirmă doar dacă hCG este prezent sau nu.

Testul cantitativ (beta hCG): Măsoară cantitatea exactă de hCG și poate ajuta la evaluarea evoluției sarcinii.

Ecografia: Ecografia transvaginală sau abdominală poate confirma sarcina și poate oferi informații despre locația acesteia (intrauterină sau ectopică) și despre evoluția timpurie a sarcinii. De obicei, ecografia este efectuată după câteva săptămâni de la concepție.

Examenul clinic: Un medic poate suspecta sarcina pe baza unor semne și simptome, cum ar fi întârzierile menstruale, greața, oboseala sau modificările în sângele vaginal. Totuși, un examen clinic nu este suficient pentru un diagnostic final fără teste suplimentare.

Cel mai adesea, diagnosticul de sarcină este confirmat printr-un test de urină sau sânge, iar ulterior, ecografia poate oferi mai multe detalii despre stadiul sarcinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel