La bine și la rău: cum se influențează partenerii unui cuplu, chiar dacă-și fac rău

Angela Sabău |
Data publicării:
Vârstnici
Vârstnici

Partenerii unui cuplu se pare că se influențează chiar mai mult decțt se știa până acum. Astfel, ei împrumută de la celălalt obiceiuri, chiar și cele care le fac rău.

Se spune că cu cât cuplurile rămân mai mult timp împreună, cu atât se aseamănă mai mult. După cum se dovedește, asemănarea poate fi chiar mai mult de atât. Un studiu publicat online de JAMA Network Open a constatat că și comportamentul de sănătate al cuplurilor, precum și factorii de risc ai bolilor de inimă seamănă, de asemenea - la bine sau la rău.
„Știm, chiar și din experiența personală, că cuplurile împărtășesc comportamente similare care pot afecta sănătatea, dar a fost surprinzător să găsim nivelurile ridicate de comportamente nesănătoase comune în cadrul cuplurilor”, spune autorul principal al studiului, Dov Shiffman, partener științific senior la compania de testare medicală Quest Diagnostics, notează health.harvard.edu.
Studiul a constatat că aproape 80% dintre cupluri se aflau în categoria non-ideală a sănătății cardiovasculare generale. „Acest procent ridicat a fost în mare parte determinat de o dietă nesănătoase și exerciții insuficiente”, spune el.
Femeile nu se percep întotdeauna ca având un risc ridicat de boli de inimă. „Multe femei se tem de cancer, în special de cancerul de sân”, spune dr. Samia Mora, cardiolog la Brigham and Women's Hospital, afiliat la Harvard și un alt autor al studiului. „Cu toate acestea, bolile de inimă și accidentele vasculare iau mult mai multe vieți ale femeilor decât cancerul de sân sau cancerul în general. Deci, aceste constatări merită cu siguranță o atenție.

Riscuri pentru amândoi

Cercetătorii au analizat 5.364 de cupluri care au fost supuse unei evaluări a sănătății sponsorizate de angajator la Quest Diagnostics în perioada octombrie 2014 - decembrie 2018. Au calculat cât de bine, participanții au respectat recomandările pentru sănătate (Recomandări în șapte pași simpli”) ale American Heart Association, care sunt utilizate pentru a evalua factorii de risc ai bolilor de inimă. Cercetătorii au luat în considerare aceste șapte categorii:
statutul de fumător
indicele de masa corporala
dietă
frecvența exercițiilor
nivelurile de colesterol
nivelul tensiunii arteriale
Abținere de la dulciuri

Pe baza rezultatelor testelor de laborator, a examenelor fizice și a răspunsurilor la un chestionar de sănătate, cercetătorii au atribuit fiecărui participant un scor pentru fiecare categorie: slab (0), intermediar (1) sau ideal (2). Apoi au adăugat aceste scoruri pentru a oferi participanților un scor general de sănătate cardiovasculară.
De cele mai multe ori, ambii membri ai unui cuplu au obținut același scor într-o anumită categorie, fie ideală, fie non-ideală. 

Printre celelalte constatări:

Aproape 50% dintre cupluri erau ambele supraponderale.
În 53% din cazuri, ambii membri ai unui cuplu nu au reușit să facă suficient exercițiu.
În general, 79% dintre cupluri au avut un scor de risc total al bolilor cardiace nesănătoase, ceea ce face mai probabil ca acestea să dezvolte boli cardiovasculare de-a lungul vieții.

Influență pozitivă pentru schimbare

Dar cercetătorii spun că noutățile din acest studiu nu au fost deloc rele. Pentru acele persoane care au avut un scor „ideal” în diferite categorii, au fost mari șanse ca și partenerul lor să obțină „ideal”, ceea ce înseamnă că un membru al unui cuplu ar putea să-l influențeze pe celălalt într-o direcție pozitivă.
„Studiul nostru sugerează că comportamentele unei persoane dintr-un cuplu pot influența pe cealaltă persoană”, spune Shiffman. „Asta înseamnă că o femeie ar trebui să fie conștientă de efectul pe care comportamentul partenerului ei îl poate avea asupra propriei sănătăți. Dar ar trebui să se simtă, de asemenea, împuternicită să-și schimbe propriile comportamente, știind că acest lucru îi va influența probabil partenerul.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel