L-teanina este un aminoacid care se găsește în principal în ceaiul verde și negru și în unele ciuperci. Este disponibil și sub formă de pastile sau tablete.
Se spune că ajută la ameliorarea anxietății, a stresului și la reducerea insomniei.
Înainte de a o încerca singur, află mai multe despre potențialele beneficii pentru sănătate, precum și despre orice posibile riscuri sau complicații.
Vezi și: Acizii grași Omega-3-6-9. Care sunt diferențele și cele mai bune surse alimentare
Beneficiile și utilizările L-teaninei
Cunoscută mai ales pentru că îi ajută pe oameni să se relaxeze, L-teanina are și alte beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv:
Reducerea anxietății și a stresului
Consumul unei cești de ceai fierbinte te poate ajuta să te simți în largul tău, iar cercetările sugerează că nu numai că relaxează mintea, dar face acest lucru fără a provoca somnolență.
Într-o analiză a cinci studii controlate randomizate care au inclus 104 participanți, patru studii au asociat L-teanina cu reducerea stresului și a anxietății la persoanele care se confruntă cu situații stresante.
Un alt studiu s-a axat pe persoanele care trăiesc cu schizofrenie sau tulburare schizoafectivă. Cercetătorii au constatat că L-teanina a redus anxietatea și a îmbunătățit simptomele.
Creșterea concentrării
Împreună cu cofeina, L-teanina poate contribui la creșterea concentrării și a atenției.
Un mic studiu a constatat că o combinație de L-teanină (97 miligrame sau mg) și cofeină (40 mg) a ajutat un grup de tineri adulți să se concentreze mai bine în timpul sarcinilor solicitante. O ceașcă obișnuită de cafea conține 95 mg de cofeină.
De asemenea, participanții la studiu s-au simțit mai alerți și mai puțin obosiți în general.
Imunitate mai bună
Unele cercetări sugerează că L-teanina poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar al organismului. Un studiu a constatat că L-teanina ar putea contribui la diminuarea infecțiilor tractului respirator superior.
Un altul a constatat că catechinele din ceaiul verde - antioxidanți - și teanina ar putea fi eficiente în prevenirea gripei.
Un alt studiu a constatat că L-teanina ar putea ajuta la îmbunătățirea inflamației din tractul intestinal. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma și extinde aceste constatări.
Tratamentul tumorilor și al cancerului
L-teanina a fost, de asemenea, asociată cu amplificarea efectelor antitumorale ale anumitor medicamente de chimioterapie. Datorită acestor constatări promițătoare, cercetătorii se așteaptă ca L-teanina să contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea capacității chimioterapiei de a lupta împotriva cancerului.
Deși nu există dovezi definitive care să demonstreze că ceaiul previne cancerul, o serie de studii sugerează că persoanele care beau ceai în mod regulat au rate mai mici de cancer.
Cercetătorii unui studiu au descoperit că femeile diagnosticate cu cancer ovarian care au băut cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi au trăit mai mult decât cele care nu au făcut-o.
Un alt studiu care a analizat băutoarele de ceai în comparație cu cele care nu beau a constatat că femeile care au băut ceai verde au avut cu 32% mai puține șanse de a dezvolta cancer pancreatic.
Managementul tensiunii arteriale
L-teanina poate fi benefică pentru cei care se confruntă cu o tensiune arterială crescută în situații stresante.
Un studiu a constatat că persoanele care, de obicei, prezentau o tensiune arterială mai mare după sarcini mentale specifice au constatat că L-teanina a ajutat la reducerea creșterii tensiunii arteriale.
În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au observat un efect similar l-a avut cofeina, dar mai puțin benefic.
Unele cercetări indică faptul că L-teanina ar putea fi benefică pentru un somn bun, ceea ce s-ar putea datora faptului că ajută la promovarea relaxării, conform NIH.
Cercetătorii unui studiu au constatat că dozele de 250 mg și 400 mg de L-teanină au îmbunătățit considerabil somnul la animale și la oameni.
De asemenea, s-a demonstrat că 200 mg de L-teanină a ajutat la reducerea frecvenței cardiace în repaus, ceea ce indică capacitatea sa de a promova relaxarea.
L-teanina poate ajuta, de asemenea, băieții diagnosticați cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) să doarmă mai bine.
Un studiu a analizat efectele L-teaninei asupra a 98 de băieți cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani. Un grup randomizat a primit două comprimate masticabile de 100 mg de L-teanină de două ori pe zi. Celălalt grup a primit pastile placebo.
După 6 săptămâni, grupul care a luat L-teanină a avut un somn mai lung și mai odihnitor. Deși rezultatele sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a se dovedi că este sigură și eficientă, în special pentru copii.
Alte cercetări sugerează că L-teanina a îmbunătățit calitatea somnului în cazul persoanelor diagnosticate cu schizofrenie.
Riscurile și efectele secundare ale L-teaninei
Nu există efecte secundare confirmate sau directe ale consumului de L-teanină. În general, este sigur să bei ceaiuri și să iei suplimente care conțin L-teanină.
Dar este important să rețineți că Food and Drug Administration (FDA) nu reglementează suplimentele. Producătorii acestor produse poartă greutatea responsabilității de a se asigura că produsele lor sunt sigure.
Cu toate acestea, deși unele cercetări arată rezultate promițătoare în ceea ce privește proprietățile antitumorale ale L-teaninei, ceaiurile care conțin aminoacizi pot avea și alte ingrediente care ar putea fi dăunătoare pentru persoanele care sunt tratate pentru cancer, potrivit Healthline.
Potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center, polifenolul EGCG care se găsește în ceaiul verde poate reduce eficacitatea unor medicamente de chimioterapie, cum ar fi bortezomibul.
Din acest motiv, este esențial ca cei care iau medicamente de chimioterapie să discute cu medicul lor înainte de a bea ceai verde ca parte a planului lor de tratament.
Deși nu au fost raportate efecte secundare în urma administrării de L-teanină, din cauza conținutului de cofeină, consumul de cantități mari de ceai verde poate duce la:
- Greață
- Dureri de stomac
- Iritabilitate
Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează ar trebui, de asemenea, să limiteze cantitatea de ceai pe care o consumă pentru a evita excesul de cafeină.
Cel mai bine este să vă întrebați furnizorul de servicii medicale despre ceea ce este sigur pentru dumneavoastră. Același sfat este valabil și pentru copii.
Recomandări de dozare sigură pentru L-teanină
Deoarece nu au existat cercetări concludente, nu se cunoaște o recomandare de dozare sigură a L-teaninei. Dar urmând liniile directoare generale privind consumul de cofeină poate fi de ajutor dacă beți ceai.
Cel mai bine este ca cei care iau un supliment de L-teanină să consulte un medic pentru îndrumări privind dozajul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.