L-carnitina: ce este și când trebuie luată. Ce beneficii are și care sunt efectele adverse

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
L-carnitina - Foto: Freepik @3DPavel
L-carnitina - Foto: Freepik @3DPavel

L-carnitina - ce este, de câte tipuri e și când trebuie luată. Cum se administrează și ce efecte adverse are.

Ce este L-carnitina?

L-carnitina este un aminoacid produs de organism produs in mod natural dar care se gasește si in alimente si suplimente nutriționale. Cea mai buna sursa naturala este carnea dar poate fi asimilata si din lapte sau sparanghel in doze mai mici. Numele provine din combinatia de compusi chimici l-carnitina, acetil l-carnitina si propionil l-carnitina.

Asimilarea corespunzatoare de vitamina C este responsabila pentru producerea l-carnitinei derivata din doi aminoacizi si anume metionina si lizina.

Tesutul muscular este principalul mediu de stocare al carnitinei, in proportie de 98%, restul fiind situate in ficat si in sange.

Beneficiile carnitinei asupra sanatatii sunt multiple, aceasta ajutand la dezvoltarea mitocondriilor si mentinerea acestora intr-o stare optima, rolul acestora fiind acela de a extrage energia din nutrienti pentru producerea de adenozin trifosfat (ATP) dar si de a impiedica aparatia bolilor odata cu inaintarea in varsta.

Carnitina permite transportul de acizi grasi in celulele din organism si prin urmarea arderea acestora prin consumul de energie.

Exista mai multe forme de L-carnitina, cele mai comune fiind: 

- Acetil-L-carnitina: Acesta forma ajunge la creier si are rol in ameliorarea bolilor neurodegenerative datorita faptului ca trece printr-un proces de acetilare.

- L-carnitina: Aceasta este forma cea mai comuna si este produsa de catre corpul uman si are rol in procesul de recuperare a masei musculare in urma antrenamentelor.

- L-carnitina Tartrat: Este categoria care prezinta cea mai buna absorbtie in corp datorita atasarii de acidul tartric.

- Propionil-L-carnitina: Este utila in tratarea afectiunilor cardiovasculare datorita contributiei la cresterea oxidului nitric si imbunatatirea fluxului sanguin.

D-carnitina: Aceasta forma este inactiva dar poate conduce la o deficienta de carnitina in corp in cazul in care absorbtia celorlalte forme de carnitina este inhibata.

Beneficii ale carnitinei

Carnitina este cunoscuta drept un supliment folosit pentru slabirea datorita functiei sale, si anume arderea grasimilor din organism. Cu toate acestea L-carnitina are mai multe efecte benefice.

Acesta aduce imbunatatiri functiei creierului, efectul fiind resimtit in starea generala de sanatate. In urma anumitor cercetari s-a demonstrat ca L-carnitina imbunatateste memoria in cazul pacientilor care sufera de Alzheimer.

Principalul rol pentru administrarea unui supliment de L-carnitina este acela de a fi un accelerator metabolic, datorita modului prin care aminoacidul transporta grasimile pentru a fi convertite apoi in energie.

Avand in vedere implicarea in procesul de slabire L-carnitina mai contribuie si la protejarea masei musculare. In urma antrenamentelor fizice daunele musculare pot fi prevenite dar prezenta unui surplus de L-carnitina fata de cel produs natural de organism nu poate suplimenta sau inlocui o dieta echilibrata plina de nutrienti si un stil de viata echilibrat.

Datorita rolului in productia de energie aceasta poate fi folosita pentru cresterea andurantei in cazul sportivilor. 

Un alt effect dese ori neglijat este acela de reglare a nivelului de zahar din sange, contribuind la combaterea rezistentei la insulina. Imbunatatirea functiei imunitare poate fi iarasi o categorie influentata in mod pozitiv de acest aminoacid prin stimularea celulelor din ssitem sa functioneze asemeni celulelor sanguine, astfel facilitand un proces care apara organismul de infectii prin degenerarea elementelor straine care patrund in corpul uman.

L-carnitina - efecte adverse

In ciuda faptului ca suplimentele cu L-carnitina prezinta in general beneficii pentru sanatate exista si simptome precum crampe, diaree, greata si alte afectiuni gastrointestinale daca este depasita doza recomandata de administrare. 

Acest supliment nu este indicat persoanelor care prezinta risc de boli cardiovasculare datorita faptului ca este responsabil pentru cresterea fluxului sanguin si in anumite situatii poate intra in conflict cu alte medicamente administrate care au rol de a mentine sub control vasele de sange si prin urmare, sanatatea inimii.

In cazul persoanelor care sufera de hipotiroidism sau ciroza alcoolica nu este recomandata administrarea de suplimente care contin L-carnitina iar in cee ace priveste femeile insarcinate nu exista studii concrete care atesta efecte negative asupra sanatatii acestora. Cu toate acestea este necesara consultarea unui medic specialist in cee ace priveste utilizarea unui astfel de supliment.

L-carnitina - mod de administrare

Nivelurile naturale de L-carnitina regasita in corp pot varia in functie de alimentatie, asadar valorile si efectele administrarii unui supliment vor fi resimtite diferit de la persoana la persoana. In cazul persoanelor care au un stil de viata vegan sau vegetarian rolul carnitinei va fi resimtit mult mai putin decat in cazul celor care consuma produse de origine animala in mod regulat. 

Publicul tinta al majoritatea suplimentelor de carnitina este compus din sportive si persoane cu un stil de viata foarte active. Datorita efectelor sale acest supliement este favorizat de cei care vor sa slabeasca, sa fie energici si sa isi mentina masa musculara.

Doza recomandata de catre specilistii in nutritive este aceea de 1gr - 3 gr per servire ira pentru un effect optim se recomanda administrarea dimineata pe stomacul gol inainte de antrenament

Surse de L-carnitina

Avand in vedere efectele benefice ale acestui aminoacid asupra corpului, suplimentul nu ar trebui sa fie prima alegere ca sursa de L-carnitina.

Aceasta poate fi regasita in multe alimente care fac parte din dieta unei persoane cu un stil de viata sanatos cum ar fi carnea de porc, vita, pui, peste, laptele integral si branzeturi in special Cheddar, sparanghel si paine integrala.

In concluzie, L-carnitina este un supliment alimentar cu numeroasa beneficia pentru organism si poate fi utilizat in dozajul corespunzator de catre o gama larga de oameni dar nu trebuie sa ne bazam pe el ca un substitut al unei alimentatii echilibrate si plina de nutrienti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel