Kiwi, un fruct delicios și bogat în nutrienți, este adesea apreciat pentru gustul său dulce și pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu o textură suculentă și o aromă distinctă, kiwi-ul este iubit de mulți și poate fi integrat într-o varietate de rețete și preparate culinare. Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, kiwi-ul oferă o sursă valoroasă de nutrienți esențiali care susțin sănătatea noastră generală. De la susținerea sistemului imunitar și protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, până la promovarea sănătății inimii și a digestiei, beneficiile consumului de kiwi sunt ample și variate.
Conțin compuși vegetali benefici
Kiwi sunt o sursă bogată de nutrienți esențiali, 100 de grame de pulpă de kiwi verde crud furnizând aproximativ 61 de calorii, 15 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, aproximativ 0,5 grame de grăsimi, aproximativ 1 gram de proteine, și oferind 83% din valoarea zilnică (DV) de vitamina C. Kiwi sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care acționează ca un antioxidant, protejând celulele de daunele oxidative și ajutând la funcția imunitară.
Aceste fructe conțin potasiu, cupru, vitamina K, acid folic și vitamina E, care joacă un rol crucial în sănătatea imunitară. Kiwi au un conținut scăzut de calorii, proteine și grăsimi și sunt o sursă bună de fibre.
Kiwi este o sursă bogată de nutrienți antioxidanți, inclusiv vitamina C și vitamina E, precum și de compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatorii. Carotenoizii, cum ar fi luteina, zeaxantina și betacarotenul, au proprietăți de promovare a sănătății și sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă, cancer total și deces din toate cauzele. Studiile au arătat că cei cu un aport ridicat de carotenoizi totali au un risc mai mic de simptome depresive.
Kiwi conține, de asemenea, compuși polifenolici, cum ar fi acidul cafeic și acidul clorogenic, care au efecte antiinflamatorii la nivelul intestinului și al organismului. Cercetările sugerează că kiwi are o capacitate antioxidantă totală mai mare decât fructele populare, cum ar fi merele, grapefruiturile și perele.
Contribuie la refacerea ADN-ului
"Un kiwi pe zi îți va proteja ADN-ul cu aproximativ 60%. Le găsești aproape oriunde în ziua de azi, pufoase la exterior, apropo, cei mai mulți oameni nu cred că pot consuma coaja de kiwi. Dar, de fapt, poți pune coaja într-un blender și obții o tonă de fibre dietetice naturale din piele, este foarte bogată.
Pulpa care este fie verde sau aurie, este o sursă de activitate antioxidantă în kiwi. Are o tonă de vitamina C, este plin de fibre dietetice și dacă adăugi trei kiwi la micul dejun, de exemplu, destul de ușor de făcut dacă tai kiwi în bucăți, practic asta începe să refacă daunele la ADN. Deci, este un fel de scut care previne daunele cu aproximativ 60% pentru doar un kiwi pe zi. Dar ai mâncat trei, orice ADN care a fost deteriorat va începe să se repare", explică Dr. Wlliam Li într-un podcast.
Foto: Freepik @EyeEm
Poate fi benefic pentru sănătatea inimii
Cercetările indică faptul că o dietă bogată în legume și fructe, cum ar fi kiwi, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, inclusiv a tensiunii arteriale ridicate. Studiile au arătat că persoanele care au mâncat trei kiwi pe zi, timp de 8 săptămâni, au avut o tensiune arterială mai mică în comparație cu cele care au mâncat un măr pe zi.
În plus, kiwi pot ajuta la prevenirea acumulării de trombocite și la reducerea riscului de ateroscleroză la bărbații care fumează. Conform Health, consumul de kiwi poate contribui, de asemenea, la reducerea colesterolului total și a trigliceridelor și la creșterea colesterolului HDL, care protejează inima.
Ajută digestia
Kiwi sunt bogate atât în fibre insolubile, cât și în fibre solubile, kiwi având aproximativ o treime de fibre solubile și două treimi de fibre insolubile. Aceste fibre pot susține bacteriile intestinale sănătoase, reglarea zahărului din sânge, sănătatea inimii și mișcările intestinale. De asemenea, ele rețin apa și se umflă mai mult decât alte fibre, ceea ce le face benefice pentru îmbunătățirea consistenței scaunelor și scăderea timpului de funcționare a sistemului digestiv. Un studiu a constatat că tratamentul cu kiwi a îmbunătățit consistența scaunului și a redus tensiunea în timpul scaunelor.
Acestea fiind spuse, kiwi este un fruct dulce, bogat în nutrienți, cu un profil benefic pentru sănătate, inclusiv vitaminele C și E. De asemenea, ajută la sănătatea inimii și a aparatului digestiv și stimulează compușii vegetali. Kiwi sunt versatile în bucătărie, potrivite atât pentru mâncăruri dulci, cât și sărate, ceea ce le face să fie un adaos excelent pentru orice dietă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.