Cercetătorii de la Karolinska Institutet raportează că au identificat o țintă-cheie pentru medicament: receptorii specifici serotoninei din creier. Rezultatele studiului, care sunt publicate în Translation Psychiatry (link direct), dau speranță de tratamente antidepresive noi, eficiente.
Potrivit studiilor, dozele mici de ketamină acționează rapid asupra anumitor pacienți, dar nu se cunoaște exact modul în care funcționează. În SUA și UE a fost aprobat recent un spray nazal care conține ketamină pentru pacienții cu depresie rezistentă la tratament.
Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia au analizat creierele participanților la studiu folosind o cameră PET (tomografia cu emisie de pozitron) în legătură cu tratamentul cu ketamină.
Aceștia au dorit să analizeze nu numai amploarea efectului, ci și dacă ketamina acționează prin receptorii serbinei 1B. Studiile anterioare au arătat o densitate scăzută a receptorilor de serotonină 1B în creierul persoanelor cu depresie.
În prima fază a studiului, 30 de persoane cu depresie severă au fost repartizate aleatoriu, fie unui grup infuzie ketamină (20 de persoane), fie unui grup placebo (soluție salină). A fost un studiu randomizat dublu-orb, așa că nici pacientul, nici medicul nu știau inițial cine a primit substanța activă. Creierul participanților a fost analizat cu o cameră PET înainte de perfuzie și 24-72 de ore după aceea.
În următoarea fază, cei care și-au dorit (29 de persoane) au primit ketamina de două ori pe săptămână timp de două săptămâni. Rezultatul a fost că peste 70 la sută dintre cei tratați cu ketamină au răspuns medicamentului conform scării de evaluare a depresiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.