Odată cu venirea sezonului cald și cu purtarea unor ținute mai lejere, mâinile și picioarele sunt lăsate mai la vedere, motiv pentru care mulți sunt ceva mai atenți cu aspectul pielii lor.
Pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă, o atenție deosebită trebuie acordată hidratării, atât interne, printr-un consum adecvat de lichide, cât și externe, prin aplicarea de creme.
Potrivit dermatologului Amalia Anghel, cele mai frecvente imperfecțiuni ale pielii sunt cele date de pielea uscată, de celulită sau de ceea ce popular se numește ”piele de găină”, adică keratoza foliculară.
”Pielea uscată se vede, se descuamează. Dacă noi avem un obicei care întreține această piele uscată, ea se și înroșește și ajunge în stadii avansate, inclusiv cu leziuni. Leziuni de grataj pentru că noi o scărpinăm”, a declarat dr. Amalia Anghel, medic primar dermato-venerologie, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Celulita este una dintre cele mai prezente afecțiuni ale pielii picioarelor, iar 9 din 10 femei se confruntă cu pielea cu aspect de ”coajă de portocală”.
Deși sunt o multitudine de opțiuni de tratament pentru celulită, ”corect este să spunem că putem ameliora semnificativ această afecțiune”, afirmă medicul
De asemenea, dermatologul subliniază că având în vedere cauzele interne care duc la apariția celulitei, ”precum insuficiența venoasă și deficitul de drenaj, lucruri pe care noi le influențăm prin stilul nostru de viață, mai exact, cu efort fizic susținut reușim să creștem drenajul la nivelul membrelor inferioare”.
Keratoza foliculară, cauze și factori de risc
Așa cum am menționat deja, o altă imperfecțiune a pielii, care poate să apară atât pe picioare, cât și pe brațe sau pe fese este keratoza foliculară
”Orificiile firelor de păr se îngroașă și ele devin proeminente, adesea fiind asociate atopiei”, mai spune dermatologul.
Umflăturile pe care le vedeți atunci când aveți keratoză foliculară sunt de fapt acumulări de proteină cheratină.
Furnizorii de servicii medicale nu știu de ce keratoza foliculară îi afectează pe unii oamenii și pe alții nu, însă cred că la bază poate fi un factor genetic. Dacă aveți o afecțiune a pielii, cum ar fi eczema, o aveți mai multe șanse să faceți keratoză foliculară, notează Cleveland Clinic.
De asemenea, apariția keratozei foliculare a fost asociată cu un deficit de vitamina A, vitamina liposolubilă care susține sănătatea ochilor, a pielii, a oaselor, dar și a altor țesuturi.
Astfel, prin suplimentarea de vitamina A, dar și prin folosirea de creme cu un conținut bogat de vitamina A (retinol) puteți ajuta la remedierea aspectului de ”piele de găină”.
Keratoza foliculară, simptome
Caracteristica principală a keratozei foliculare pe care o veți observa este reprezentată de pete de umflături mici, aspre și decolorate pe piele, care seamănă cu pielea punctată a unei căpșuni.
Este posibil să observați apariția umflăturilor, dar să nu aveți alte simptome. Dacă aveți simptome, acestea pot include:
- mâncărimi sau uscăciune a pielii, în special pe partea din spate a brațelor, picioarelor sau feselor
- iritarea umflăturilor care face ca acestea să devină mai decolorate și mai vizibile. Aceasta este dermatita lichenoidă fricțională
- piele aspră, asemănătoare cu hârtia de șmirghel, acolo unde apar umflăturile
- înrăutățirea umflăturilor atunci când aerul este mai uscat, ca în lunile de iarnă.
Alte afecțiuni pot provoca uneori aceste simptome, cum ar fi mâncărimea și uscăciunea pielii.
Eczema, psoriazisul, alergiile și infecțiile fungice provoacă simptome similare.
Keratoza foliculară, diagnostic și tratament
Diagnosticarea keratozei foliculare se face prin examinarea pielii afectate, fiind ușor de recunoscut, fără teste suplimentare.
Însă, în situația în care medicul are dubii cu privire la prezența keratozei foliculare poate să solicite teste de alergie sau o biopsie.
Keratoza foliculară nu este dureroasă și de cele mai multe ori nu necesită tratament. Însă dacă aceasta vă deranjează, din punct de vedere estetic, mai ales în sezonul cald, tratamentul cu creme hidratante, creme și o îngrijire delicată a pielii vă poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Tratamentul poate include:
- creme hidratante
- creme dermato-cosmetice, cu precauție la folosire deoarece utilizarea exagerată poate duce la iritarea pielii
- exfoliere
- tratamente cu laser.
”Ideal este să ne apucăm din timp, ca orice lucru pe care noi îl facem, trebuie din timp și susținut.
Adică nu ne ducem și facem un protocol de tratament, trece vara și ne mai ducem vara viitoare.
Teoretic trebuie să avem o rutină și un stil din lucrul acesta, pentru că nu vorbim de ședințe sau de etape de tratament, vorbim despre un stil de viață”, a mai spus medicul dermatolog.
De asemenea se pot folosi și remedii naturiste, care includ:
- oțetul de cidru de mere
- bicarbonatul de sodiu
- uleiul de nucă de cocos
- apa, prin hidratare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.