Aproximativ 58 de milioane de oameni au cel puțin o keratoză actinică (AK), o creștere precanceroasă a celulelor pielii cauzată de o expunere prea mare la soare.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu văd pericolul potențial în aceste leziuni, deoarece sunt mici, cu puține simptome cel mult enervante și pot dispărea aproape la fel de repede pe cât apar.
„Totuși, trebuie să fiți atenți la keratoza actinică, pentru că, dacă sunt lăsate neobservate, se pot transforma în cancer de piele cu celule scuamoase, cel de-al doilea tip de cancer de piele cel mai frecvent”, spune dr. Victor Neel, dermatolog cu Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Harvard.
Keratozele actinice sunt creșteri sub formă de crustă, aspre și solide, care pot apărea pe orice zonă a corpului expusă la soare. Adesea apar pe față (în special nasul), urechile, pe chelie, pe dosul palemlor, ori pe brațe. Este obișnuit ca oamenii să se dezvolte mai multe simultan, notează Harvard Medical School.
Keratoza actinică tinde să fie foarte mică - majoritatea au mai puțin de un sfert de centimetru - și sunt adesea roșu-roz, așa că uneori nu ies în evidență.
Ele sunt adesea ușor crescute și se simt ca aspre atunci când sunt frecate. Keratoza actinică poate dispărea după un timp, dar deseori se reface. De obicei, nu sunt dureroase, dar pot da mâncărime, se pot simți întărite și pot deveni inflamate.
„De cele mai multe ori, keratoza actinică nu se dezvoltă în cancer de piele, dar ar trebui să fie verificate mereu și tratate, dacă este nevoie, pentru mai multă siguranță”, spune dr. Neel.
Cum se poate trata keratoza actinică
Consultați dermatologul dacă suspectați că aveți keratoză actinică. Există multe tratamente disponibile. Dermatologul vă va recomanda cea mai bună abordare în funcție de mărimea și numărul lor și de locul în care apar pe corp.
Nitrogen lichid. Pentru o singură apariție a keratozei actinice sau pentru cele mici, precum cele care apar pe față, dermatologul le poate îngheța cu azot lichid. Veți simți o senzație înțepătoare, dar nu este dureroasă pentru majoritatea oamenilor, iar aplicația durează doar câteva secunde. Zona se transformă într-un blister în câteva zile, apoi leziunea cade.
Creme. Acestea se aplică o dată sau de două ori pe zi, timp de aproximativ trei până la patru săptămâni, deși durata exactă poate varia. Conțin 5-fluorouracil (5-FU), un medicament de chimioterapie care determină celulele keratozei actinice să se descompună și să moară înainte de a deveni canceroase.
„Cremele sunt folosite pentru tratarea grupurilor de AK-uri pe zone mai mari, cum ar fi scalpul, brațele și picioarele”, spune dr. Neel. Un studiu publicat în 2019, în The New England Journal of Medicine, a descoperit că crema cu 5-FU a fost cea mai eficientă dintre patru agenți de testare topici pentru tratarea keratozei actinice.
Terapie fotodinamică (PDT). PDT este o opțiune pentru persoanele care au probleme în utilizarea unei terapii de actualitate sau din cauza programului zilnic. Asistentul medicului aplică un unguent care sensibilizează pielea afectată la razele ultraviolete. Medicamentul este absorbit de celulele deteriorate de soare, iar apoi zona este expusă la lumina albastră de intensitate mare.
Lumina face ca medicamentul să formeze compuși de oxigen cu energie mare, care sunt toxice în interiorul celulelor. „Este ca și cum ai planta o bombă și apoi ai aprinde siguranța”, spune dr. Neel.
Tratamentul unic durează aproximativ 15 minute pentru a fi finalizat. Pielea poate părea că are o arsură solară ușoară de câteva zile. PDT nu funcționează pentru toată lumea.
Stimulatoare imunitare. Crema Imiquimod, cel mai des prescris stimulator imunitar, ajută sistemul imunitar să omoare celulele keratozei actinice. Este o alternativă la 5-FU topice, dar majoritatea studiilor arată că este mai puțin eficientă. Dermatologii recomandă diferite programe de aplicare, în funcție de amploarea și locația keratozelor.
După ce ați avut o dată keratoză actinică, există șanse mari să faceți din nou în timp, spune dr. Neel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.