Jurma: Omicron este mai periculos decât Delta pentru copiii mici (sub 10 ani) și tineri (20-40 de ani)

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus Foto: Pixabay
Coronavirus Foto: Pixabay

Octavian Jurma susține că Omicron este ”mai periculos decât Delta” pentru copiii sub 10 ani și persoanele între 20 și 40 de ani.

Octavian Jurma citează o serie de studii americane care confirmă faptul că tulpina Omicron este mai puțin severă decât Delta, dar se dovedește mai periculoasă decât Delta pentru copiii sub 10 ani și cei între 20 și 40 de ani. 

”Avem însă și o confirmare că Omicron este nativ mai puțin sever decât Delta cu aproximativ. (...) Partea negativă: se confirmă că Omicron este mai periculos decât Delta pentru copiii mici (sub 10 ani) și tineri (20-40 de ani). Pentru cei nevaccinați și care nu au trecut prin infecție riscul rămâne foarte ridicat. Omicron este cu doar 25%-30% mai puțin virulent nativ decât Delta, deci este cu 50-70% mai virulent decât varianta ancestrală (cea care a provocat dezastrul din Lombardia).

Putem considera că pentru România scenariul realist/pesimist este că impactul va fi apropiat de Alpha în populația nevaccinată și impactul relativ redus la maxim 50% față de Delta. În termeni absoluți, situația în vârf poate fi mai gravă decât în valul Delta. Limitări: 14 zile e un interval scurt, ar fi fost preferabil 21 de zile pentru ca Omicron debutează mai rapid, dar evoluează similar pe termen lung”, notează Jurma pe rețelele sociale.

Autorităţile sanitare din întreaga lume au confirmat joi, 13 ianuarie, aproape 3,4 milioane de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record zilnic într-un moment în care varianta Omicron este deja dominantă, potrivit datelor provizorii de joi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Într-o singură zi s-a înregistrat acelaşi număr de contagieri ca în primele patru luni ale pandemiei, iar cele cumulate în decurs de doi ani se ridică la 312 milioane de cazuri - o "cifră conservatoare", potrivit OMS, care notează că ar putea fi mai mare, având în vedere că multe cazuri nu sunt raportate autorităţilor sanitare.

Curba exponenţială a contagierilor nu afectează în schimb numărul deceselor, care s-a menţinut stabil în jurul a 7.000 de decese pe zi (7.700 în ultimele 24 de ore). OMS insistă că, în pofida predominanţei cazurilor mai puţin grave în actualul val al pandemiei, nu trebuie subestimat impactul variantei Omicron, având în vedere că multe sisteme sanitare se află deja sub presiune ca urmare a creşterii infectărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel